Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursupdate: Damrak licht lager in afwachtende handel

Beursupdate: Damrak licht lager in afwachtende handel
18 jan 2012 om 10:45

Het Damrak staat vanochtend in afwachtende handel licht lager. Beleggers kijken uit naar een aantal Amerikaanse macrocijfers, obligatie- en schatkistpapierveilingen in Europa en de hervatting van gesprekken tussen Griekenland en haar schuldeisers. ASML blinkt uit na het bekendmaken van meevallende kwartaalcijfers.

 

De AEX daalt 0,1 procent naar 315,38 punten. De index bereikte eerder in de sessie een intraday low op 312,64 punten nadat bleek dat het gebruik van de depositofaciliteit van de ECB voor de vierde keer op rij steeg naar een nieuw record. Ditmaal stalden banken bij de ECB meer dan 528 miljard euro, het hoogste niveau ooit.

 

“We zijn in afwachting van veilingen en ik denk dat het Grieks nieuws de markten domineert. Vanmiddag kunnen we wat relieve krijgen op de [macrocijfers uit] Amerika,” zegt Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer.

 

Duitsland veilt vanochtend tot 4 miljard euro aan obligaties met een looptijd tot december 2013. Portugal veilt voor het eerst schatkistpapier sinds Standard & Poor’s de kredietrating van het land verlaagde naar Junk. Het Zuid-Europese land wil met 3-, 6- en 11-maands papier tussen de 2 en 2,5 miljard euro uit de geldmarkt halen.

 

In ander Europees nieuws hervat Griekenland vandaag het overleg met haar schuldeisers om te proberen de schuldenlast te verlichten en een default bij een obligatie-aflossing van 14,5 miljard euro in maart te voorkomen. Een akkoord tussen Griekenland en de schuldeisers is essentieel voor het ontvangen van noodkredieten van de EU en het IMF.

 

Op de andere Europese beurzen lopen de verliezen uiteen van 0,2 procent voor Frankfurt tot 0,8 procent voor Milaan en Madrid. Op de Stoxx 600 staan de meeste sectoren in het rood. De techsector doet het juist goed dankzij het kwartaalrapport van ASML. Bij de Europese staatsobligaties verkopen beleggers de schulden van onder meer Frankrijk, Italië en Spanje. Duitse staatsleningen profiteren juist van de veilige haven status van het land.

 

Stijgers en dalers

15 van de 25 componenten van de AEX staan lager. ArcelorMittal (-1,8%) en PostNL (-1,5%) leiden de verliezers. Koplopers zijn Air France-KLM (+1,5%), ASML (+1,4%) en TnT Express (+1,2%). Op de AMX is SNS Reaal (-2,8%) hekkensluiter, terwijl ASMI +1,5%) in het kielzog van ASML de meeste vooruitgang boekt.

 

ASML profiteert van meevallende winst- en omzetcijfers, een beter dan verwachte outlook voor de eerste helft van 2012 en het verhogen van het aandeleninkoopprogramma en het dividend. Analisten waren te spreken over de kwartaalcijfers, waarbij bij Theodoor Gilissen het koersdoel omhoog gaat van 35 naar 40 euro en bij SNS Securities het koersdoel opwaarts wordt herzien.

 

Verwachtingen

– Goldman Sachs Q4 WPA 1,24$ (Reuters) vorig 3,79$
– Industriële productie VS november 0,5% (Bloomberg) vorig -0,2%
– Producentenprijzen VS december 0,1% (Bloomberg) vorig 0,3%
– NAHB huizenbouwersindex VS januari 22 (Bloomberg) vorig 21

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.