Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

`Schuldeisers Griekenland moeten verlies van 68 procent accepteren`

`Schuldeisers Griekenland moeten verlies van 68 procent accepteren`
18 jan 2012 om 18:54

De private schuldeisers van Griekenland zullen waarschijnlijk na een default 32 cent voor elke euro aan staatsobligaties terugzien. Dat heeft een fondsmanager die betrokken is in de onderhandelingen tussen de schuldeisers en Griekenland gezegd tegenover Bloomberg. De vraag is of de ECB de verliezen ook deelt en of er sprake zal zijn van een zogenoemde credit event, waarbij kredietverzekeringen (CDS) uitbetalen.

 

“Ik heb zeer veel vertrouwen dat de deal doorgang vindt,” zei Bruce Richards van Marathon Asset Management uit New York tegenover Bloomberg. Marathon is onderdeel van een in november gevormd comité van 32 private schuldeisers, aldus het persbureau. Het fonds heeft geen zitting in het kleinere comité van private schuldeisers dat het directe overleg voert. Dat overleg werd vorige week vrijdag afgeblazen en wordt vanavond hervat

 

Het verlies – of de zogenoemde haircut – van 68 procent voor de private schuldeisers is veel groter dan de 50 procent die eind vorig jaar tijdens een EU-top werd afgesproken. Daarnaast spraken regeringsleiders en schuldeisers eerder in de zomer van 2011 nog een verlies van 21 procent af.

 

De steeds grotere haircuts komen nadat Griekenland er de afgelopen twee jaar niet in geslaagd is de staatsfinanciën onder controle te krijgen. De door het IMF, de ECB en de EU geëiste bezuinigingen en structurele hervormingen vielen samen met een economie die in 2011 kromp voor het vierde jaar op rij. De Europese Commissie verwacht dat de economie in 2012 – het vijfde jaar van de depressie – met 2,8 procent krimpt.

 

Volgens de Commissie zal Griekenland er ook in 2012 niet in slagen een primair begrotingsoverschot te generen. Een primair overschot, nodig om de overheidsfinanciën onder controle te brengen, betekent dat er sprake is van een begrotingsoverschot als de rente op de staatsschuld wordt weggelaten.

 

Eerste bankroet euroland

Richards zei te verwachten dat Griekenland bij een aflossing van staatsobligaties op 20 maart default, wat het eerste staatsbankroet in de eurozone zou betekenen. De fondsmanager rekent er op dat er dan echter al wel een akkoord is gesloten met schuldeisers. Schuldeisers die dan akkoord zijn gegaan, kunnen rekenen op een betaling in contanten en nieuwe obligaties. Giekenland zou dan voor elke euro aan staatsobligaties 15 eurocent in contanten betalen en 17 eurocent met nieuwe obligaties, schrijft Felix Salmon van Reuters op zijn blog. Het is niet duidelijk of het plan geldt voor alle Griekse schulden in private handen, of alleen die met een looptijd tot 2020.

 

ECB doet niet mee

Volgens econoom Padhraic Garvey van ING is het in het belang van private schuldeisers dat alle obligatiehouders, waaronder de ECB, de haircut accepteren om Griekenlands schuldenberg van meer dan 160 procent van het BBP in 2011 significant te reduceren. Garvey meent evenwel dat een deelname door de ECB kan betekenen dat de centrale bank in de toekomst minder geneigd is tot steunaankopen van staatsobligaties, die sinds begin augustus 2011 meer dan 144 miljard euro bedragen. Daardoor zal de ECB volgens de econoom waarschijnlijk niet deelnemen aan een ronde van haircuts, iets dat vorige week nog eens werd benadrukt door ECB-president Mario Draghi en vice-president Vitor Constancio

 

CDS geactiveerd

Volgens Richards zullen 70 tot 80 procent van de private schuldeisers in stemmen met de haircut van 68 procent. De Griekse premier Lucas Papademos zei gisteravond in een interview met de New York Times dat Griekenland, als er geen sprake is van 100 procent vrijwillige private sector participatie aan haircuts, een wet zal invoeren die verliezen voor alle obligatiehouders forceert. Volgens Garvey van ING zal zo’n wet de Griekse CDS activeren, iets dat Europese politici steeds hebben proberen te voorkomen. Garvey meent dat betalingen in het kader van Griekse kredietverzekeringen geen problemen opleveren, terwijl Europese politici menen dat de gevolgen van het activeren van de ongereguleerde CDS onvoorspelbaar zijn.

 

Merkels eis

Bondskanselier Angela Merkel maakte vorige week duidelijk dat Griekenland pas kan rekenen op het tweede noodpakket van 130 miljard euro als er een afspraak met private schuldeisers is gemaakt over haircuts. Het eerste noodpakket voor Griekenland uit mei 2010 heeft een omvang van 110 miljard euro.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.