Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Update: `IMF wil oorlogskas uitbreiden`

Update: `IMF wil oorlogskas uitbreiden`
18 jan 2012 om 16:27

Het Internationaal Monetair Fonds wil de financiële slagkracht met 500 miljard dollar vergroten, meldt Bloomberg woensdag op basis van een anonieme bron bij een G20-land. De extra capaciteit is noodzakelijk om de wereldeconomie te beschermen tegen de crisis in de eurozone.

 

Volgens de bron zoekt het IMF de 500 miljard dollar bovenop de huidige capaciteit van  385 miljard dollar nadat het Fonds een financieringsgat van 1 biljoen dollar voor de komende twee jaar ontdekte.

 

In eerdere berichtgeving van Bloomberg werd nog melding gemaakt dat het fonds op zoek was naar 1 biljoen dollar extra. Dat blijkt nu dus de helft te zijn.

 

Het IMF spoort Brazilië, Rusland, India, China – de zogenoemde BRIC-landen – Japan en de olie exporterende landen aan  het leeuwendeel van de 500 miljard dollar te leveren aan de oorlogskas van het IMF. Daarover wil het Fonds voor de G20-top van 25 en 26 februari in Mexico City een akkoord hebben.

Afgelopen maanden hebben landen als China en Rusland de boot afgehouden om meer geld beschikbaar te stellen voor het IMF vanwege de eurozone crisis. Volgens de landen moet het veel rijkere Europa vooral eerst zelf de crisis oplossen. China en andere landen cashrijke landen met betalingsbalansoverschotten kunnen in ruil voor financiële steun meer macht binnen het Fonds opeisen.

 

Eurolanden hebben al aangegeven via hun nationale centrale banken 192 miljard dollar – 150 miljard euro – beschikbaar te stellen voor het IMF. Duitsland, dat de grootste bijdrage levert, heeft daarbij als voorwaarde gesteld dat het geld voor algemeen gebruik is en niet in een speciaal potje voor de eurozone terecht komt. Het geld direct pompen naar andere eurolanden zou volgens de Bundesbank neerkomen op monetaire financiering van de begrotingstekorten.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.