Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Vlak slot AEX, ASML onderuit

Vlak slot AEX, ASML onderuit
18 jan 2012 om 18:00

Het Damrak is vanmiddag een wisselvallige handel vlak gesloten nadat optimisme over nieuws over extra vuurkracht voor het IMF in de loop van de middag verdampte. Op de AEX liepen de koersontwikkelingen van individuele aandelen sterk uiteen, waarbij ASML 3,5 procent inleverde, ondanks een sterk meevallende kwartaalrapportage.

 

“Het is begrijpelijk dat er winst wordt genomen,” zegt Han Vermeulen van Aberfeld Vermogensbeheer over ASML, dat afgelopen half jaar met een koerswinst van 50 procent een sterke outperformance liet zien ten opzichte van de index.

 

ASML meldde voorbeurs meevallende winst- en omzetcijfers, een beter dan verwachte outlook voor de eerste helft van 2012 en verhogingen van zowel het aandeleninkoopprogramma als het dividend. Desalniettemin adviseerden analisten van SNS Securities het aandeel van de hand te doen omdat de koers een cyclisch patroon volgt en het komende herstel in de halfgeleidersector als is ingeprijsd.

 

Op de bredere markt sloot de AEX minder dan een tiende procent lager op 315,52 punten waarbij 14 van de 25 hoofdfondsen in de plus eindigden. Aan het begin van de middag bereikte de index een intraday high op 317,60 punten nadat Bloomberg meldde dat het IMF de financiële slagkracht wil vergroten om de wereldeconomie te beschermen tegen de crisis in de eurozone. Het Fonds zou 500 miljard dollar willen ophalen bij met name de BRIC’s – Brazilië, Rusland, India en China – Japan en de olie exporterende landen.

 

In de rest van Europa was het beeld verdeeld met een winst van 0,3 procent voor Frankfurt maar een verlies van 1,3 procent voor Madrid. Op de Stoxx Europe 600 waren met name luchtvaartmaatschappijen en reisbureaus in trek, terwijl nutsbedrijven juist sterk werden verkocht.

 

De eurozone crisis liet zich vandaag niet gelden, ondanks berichtgeving dat Griekenlands private schuldeisers mogelijk een verlies van 68 procent op het staatsleningen moeten accepteren. De euro/dollar steeg van 1,273 naar 1,285. Het rendement op Italiaanse 10-jaars staatsobligaties daalde van 6,50 naar 6,42 procent, het laagste niveau sinds begin december.

 

Stijgers en dalers

Naast ASML lieten Aperam (+2,4%), Fugro (+2,5%),  ING (+2,5%), Randstad (-2,5%) en TNT Express (-1,7%) de sterkste koersuitslagen zien. Op de AMX was Logica met een winst van 4,6 procent koploper, terwijl SNS Reaal het verlies zag oplopen naar 3,1 procent. Smallcap Grontmij steeg zonder nieuws 13,6 procent bij bovengemiddelde volumes. Analisten en marktkenners konden geen aanleiding voor de forse winst van het aandeel aanwijzen.

 

Tussenstand Wall Street

Wall Street beweegt aan het einde van de ochtendhandel licht onder de intraday highs. De S&P 500 stjjgt 0,5 procent, de Dow Jones wint 0,3 procent en de Nasdaq koerst 0,8 procent hoger.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.