Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Optimisme overheerst op Damrak

Optimisme overheerst op Damrak
19 jan 2012 om 17:50

De AEX heeft donderdag de weerstand van 318 punten doorbroken. Beleggers waren aan het begin van de handelsdag al positief gestemd in de hoop dat er op korte termijn een akkoord wordt bereikt over de schuldenverlichting van Griekenland. Halverwege de handelsdag zorgden Amerikaanse bedrijf- en macrocijfers voor extra optimisme.

 

De AEX-index sloot donderdag op 320,48 punten, een winst van 1,6 procent. Borden op andere Europese beurzen kleurden eveneens groen. DAX steeg 1,0 procent en CAC40 won zelfs 1,9 procent. De euro-dollar noteerde 0,7 procent hoger op 1,2939 dollar. 

 

Maurice Mureau van Keijser Capital stelt dat financials de AEX-index hoger hebben gezet vandaag. De dagwinsten van de Nederlandse financiële waarden waren op hun beurt weer te danken aan de meevallende kwartaalcijfers van Amerikaanse banken. Volgens Mureau droegen de Amerikaanse macrocijfers ook bij aan het hogere slot van de Amsterdamse hoofdindex. “Met name de forse daling van de wekelijkse steunaanvragen”, aldus de vermogensbeheerder. Volgens Mureau ligt de eerstvolgende weerstand van de AEX op 325 punten.

 

De private schuldeisers van Griekenland zullen waarschijnlijk na een default 32 cent voor elke euro aan staatsobligaties terugzien, zo zei een fondsmanager woensdag die betrokken is in de onderhandelingen tussen de schuldeisers en Griekenland. De vraag is of de ECB de verliezen ook deelt en of er sprake zal zijn van een zogenoemde credit event, waarbij kredietverzekeringen (CDS) uitbetalen.

 

Bank of America (BofA) boog het afgelopen kwartaal een verlies om tot een nettowinst gedreven door een eenmalige posten en lagere kosten voor slechte leningen. De resultaten verbeterden nadat de Amerikaanse bank agressieve stappen ondernam om zowel de balans als de positie van BofA op langere termijn te versterken. Morgan Stanley leed in het vierde kwartaal een kleiner verlies dan verwacht.

 

Wekelijkse aanvragen voor werkloosheidsuitkeringen in de VS namen fors sterker af dan verwacht. Verder bleek dat afgelopen maand de consumentenprijzen ongewijzigd bleven op maandbasis, tegen een inflatiecijfer van eveneens 0 procent in de voorgaande maand. Economen voorzagen voor december een inflatie van 0,1 procent. De Philadelphia Fed index steeg in januari. Echter werd het indexcijfer van december sterk neerwaarts bijgesteld, anders zou er sprake zijn geweest van een daling in januari.

 

Financials zetten AEX hoger Stijgers en dalers

Binnen de AEX sluiten 23 fondsen hoger, tegenover 2 lager. Financiële waarden zetten de index hoger. ING en Aegon winnen respectievelijk 7,6 en 5,0 procent nadat Amerikaanse banken meevallende kwartaalcijfers presenteerden. De sterkste stijger is evenwel Air France-KLM met 8,9 procent. Daarop volgt PostNL (+8,0%) nadat bekend werd dat het pensioenfonds van het concern voorlopig niet hoeft te korten op de uitkeringen. Het pensioenfonds van PostNL staat er met een dekking van 99,8 procent beduidend beter voor dan gevreesd. Dit is samen met de opgelopen koers van TNT Express reden voor Gert Steens van SNS Securities om het koersdoel voor het fonds te verhogen naar 4,50 euro. Het aandeel TNT Express koerst 5,4 procent hoger.

 

Ahold (-1,1%) boekte in het vierde kwartaal een hogere omzet. Zowel in Nederland als in Amerika won de onderneming aan marktaandeel. De omzetcijfers van Ahold waren weinig verrassend volgens Tom Muller van Theodoor Gilissen. In Nederland deed Ahold het licht beter dan verwacht, aldus de analist, maar in de Verenigde Staten viel het juist weer wat tegen, zo zei Muller. Pascale Weber van KBC Securities noemde de omzetstijging van Ahold “geruststellend”. Unilever leverde 1,0 procent in nadat Carrefour liet weten dat de problemen op de thuismarkt aan zullen houden.

 

In lokaal nieuws steeg het aandeel Swedish Automobile 19,2 procent nadat het Chinese Youngman overweegt toch weer een bod uit te brengen op Saab volgens  Zweedse media. Geruchten stellen dat Youngman bereid is een bod van omgerekend bija 600 miljoen euro te doen. Daarnaast is de onderneming bereid flink te investeren in de ontwikkeling van nieuwe modellen op het Phoenix platform.

 

Tussenstand Wall Street

Halverwege de Amerikaanse handelsdag noteert Wall Street hoger. De Dow Jones-index wint 0,2 procent en de breder samengestelde S&P 500 dikt 0,5 procent aan. Techbeurs Nasdaq plust 0,8 procent.

 

De agenda wijst vandaag op nog enkele bedrijven die met cijfers over het vierde kwartaal naar buiten komen. Het gaat hier om American Express, Capital One Financial en AMD. Nabeurs openen Google, Intel en Microsoft hun boeken.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.