Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Update: Eurozone inkoopmanagersindex industrie stijgt licht in december

Update: Eurozone inkoopmanagersindex industrie stijgt licht in december
2 jan 2012 om 10:22

De bedrijvigheid in de industrie in de eurozone is voor de vijfde maand op rij afgenomen en meer krimp ligt in het verschiet in het eerste kwartaal van 2012. Productie en nieuwe orders zijn in de gehele eurozone gekrompen, blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Markit.

 

“Het onderzoek wijst er ook op dat meer krimp in het eerste kwartaal van 2012 zeer waarschijnlijk is, met producenten die arbeidsplaatsen, voorraden en inkopen terugbrengen,” stelt Markit econoom Chris Williamson in een commentaar

 

De samengestelde inkoopmanagersindex voor de industrie van de eurolanden kwam in december uit op 46,9, tegenover 46,4 in de voorgaande maand. Dat was gelijk aan Markits schatting van vorige week en eveneens gelijk aan de consensusverwachting van Bloomberg. Een indexstand van meer dan 50 geeft aan dat er sprake is van economische groei, terwijl een cijfer beneden de 50 betekent dat de economie krimpt.

 

“De eurozone industrie is duidelijk een nieuwe recessie aan het ondergaan. Ondanks dat het tempo van contractie afneemt, gaat de productie over de gehele monetaire unie met een tempo van 1,5 procent op kwartaalbasis onderuit in het laatste kwartaal van 2011,” aldus Williamson.

 

Volgens Markit is in de eurozone het tempo van de krimp verdeeld. In Duitsland, Frankrijk, Nederland en Oostenrijk was de daling van de PMI mild, terwijl er sprake was van sterke contractie in Italië, Spanje en Griekenland. Een lichtpuntje was dat in de meeste eurolanden de inputprijzen voor producenten daalden.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.