Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

`Griekenland dichtbij voorlopig akkoord met schuldeisers`

`Griekenland dichtbij voorlopig akkoord met schuldeisers`
20 jan 2012 om 18:38

Griekenland en haar private schuldeisers zijn dichtbij een voorlopig akkoord dat obligatiehouders met een verlies van tot 70 procent kan opzadelen, melden nieuwsmedia. Daarbij zou betrokkenheid van de ECB, dat bijna een vijfde van de Griekse staatsobligaties bezit, ook zijn besproken.

 

Private obligatiehouders zouden een verlies van 50 procent op de nominale waarde van de obligaties moeten accepteren, wat een verlies van tussen de 65 en 70 procent van de netto contante waarde betekent. Dat zou Griekenlands schuldenberg van 350 miljard euro met 100 miljard euro moeten verlichten.

 

Bij een deal zouden obligatiehouders een betaling gedeeltelijk in contanten krijgen en deels in obligaties met een looptijd van 30 jaar en een variabele rente van gemiddelde 4 procent. Vorige week liepen gesprekken tussen Griekenland en de schuldeisers vast op de omvang van de coupon. Woensdag werd het overleg hervat en toen werd al duidelijk dat het daadwerkelijke verlies tegen de 70 procent zou zijn.

 

Ook de ECB zou betrokken kunnen raken bij een herstructurering van de Griekse staatsschuld. Daarbij zou de ECB een voorkeursbehandeling kunnen krijgen, zei een bron tegenover Reuters.
 

 

Griekenland moet spoedig vanwege een obligatieaflossing van 14,5 miljard euro in maart een afspraak zien te maken met de schuldeisers om in aanmerking te komen voor de tweede bailout van 130 miljard euro. Die bailout is nodig om een bankroet in maart te voorkomen. Het uitwerken van details van een akkoord tussen Griekenland en de schuldeisers kan nog weken duren, aldus Reuters.

 

Ondertussen verkeert Griekenland in het vijfde jaar van de economische depressie, waarbij de werkloosheid is gestegen naar 19 procent en de schuldenberg is aangedikt tot meer dan 160 procent van het BBP.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.