Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Strengere begrotingsregels in fiscaal pact EU na druk ECB

Strengere begrotingsregels in fiscaal pact EU na druk ECB
20 jan 2012 om 12:09

Europese overheden hebben na druk door de Europese Centrale Bank een aantal strengere regels voorgesteld in de nieuwste voorlopige versie van het fiscale pact, dat in maart ondertekend moet worden. Dat melden nieuwsmedia op basis van de versie, die gedateerd is op 19 januari.

 

Het fiscale pact bepaalt dat landen na het ondertekenen van het definitieve verdrag een jaar de tijd hebben om in hun grondwet de regel op te nemen dat het structurele begrotingstekort niet groter mag zijn dan 0,5 procent van het BBP. Er is sprake van een structureel begrotingstekort als de overheid bij volledige bezetting van de economie nog steeds meer geld uitgeeft dan het binnenkrijgt.

 

In de nieuwste voorlopige versie staat dat landen die de regel voor het structurele begrotingstekort niet of niet goed invoeren en een uitspraak daarover van het Europese Hof van Justitie negeren, automatisch beboet worden. In de vorige versies stond alleen dat landen elkaar onderling konden aanklagen bij het Europese Hof van Justitie als de begrotingsregel niet of niet tevredenstellend was.

 

De boete die het Hof kan opleggen, kan oplopen tot 0,1 procent van het BBP, geld dat wordt gestort in het Europese permanente crisismechanisme ESM. Landen kunnen de boete ontlopen in het geval van “bijzondere omstandigheden”, zoals een diepe recessie of een “ongebruikelijke gebeurtenis.

 

ECB-directielid Jorg Asmussen zei op 12 januari veranderingen te willen zien in de voorstellen voor het pact, zoals ambitieuze tijdsschema’s voor begrotingsdoelstellingen en automatische sancties, aldus Bloomberg. De ECB had daarentegen graag minder uitzonderingen gezien op de boeteclausule, weet het persbureau.

 

De meeste EU-landen gingen in december akkoord met het fiscale pact, wat de landen zien als een onderdeel van het bestrijden van de eurozone crisis. Waarschijnlijk zullen Europese ministers van Financiën de nieuwste versie aanstaande maandag bespreken tijdens overleg in Brussel. Een week later op 30 januari zullen EU-regeringsleiders zich buigen over de zaak.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.