Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX start nieuwe handelsweek goed

AEX start nieuwe handelsweek goed
23 jan 2012 om 17:59

De AEX is maandag goed aan de nieuwe handelsweek begonnen. De hoofdindex won 0,9 procent aan waarde op een slotstand van 323,02 punten. Michael Jabroer van Mijnbroker is goed te spreken over de beurs en spreekt van "een rots in de branding". Nadat afgelopen vrijdag een koopsignaal werd gegenereerd, ziet Jabroer voor een verdere stijging tot in de 340 punten met een tussenstop op 332,50.

Europese beurzen doen het maandag beduidend beter dan de Amerikaanse. Jabroer wijst daarvoor op de euro/dollar die vandaag de 1,30 slechtte. Al geruime tijd betekent een hogere euro koerswinsten op het Damrak, betoogt Jabroer die spreekt van haast een een-op-een correlatie. Daarbij was er maandag sprake van "een nieuwsluwe dag, met relatief lage volumes en meer koop dan verkoop interesse", aldus Jabroer.

Uit Griekenland vooralsnog geen witte rook. Er wordt druk onderhandeld over kwijtschelding van de Griekse schulden. De Europese ministers van Financiën troffen elkaar maandag in Brussel om onder andere hierover te spreken.

Stijgers en dalers

De AEX kent maandag slechts 6 dalers tegenover 19 stijgers. Grootste stijger is Aperam. Het voormalige onderdeel van ArcelorMittal wint maar liefst 18,4 procent. Geruchten gaan dat ThyssenKrupp dichtbij een akkoord is over de verkoop van de roestvast staal divisie. Reuters noemt onder meer Aperam en het Finse Outukumpu als potentiële kopers. Toch komt dit nieuws niet als verrassing. Al geruime tijd wordt er gewerkt aan een consolidatie in de roestvast staal sector die een einde moet maken aan de overcapaciteit.

Naast Aperam ook winsten voor TNT Express (+3,2%) en Air France-KLM (+2,4%) en een uitzonderlijk sterk Shell (+2,0%) na een koopadvies door analisten van ING. Volgens ING kan Shell sneller groeien dan zowel sectorgenoten als de beurs in haar geheel. Als zwaarstwegende fonds in de AEX heeft de koerswinst van Shell een duidelijk aandeel in de koerswinst van de index.

Grootste daler maandag is KPN. De telecomprovider komt dinsdag voorbeurs met cijfers. Analisten zijn somber gestemd en rekenen op een verlaging voor de outlook voor 2012. Beleggers nemen afscheid van het aandeel dat als gevolg hiervan 2,1 procent inlevert.

In de AMX (+1,2%) valt vooral SNS Reaal op. Het fonds wint maar liefst 8,8 procent aan beurswaarde. Ook andere bankaandelen, zowel op Beursplein 5 als op andere Europese beurzen, doen het goed. Jabroer van Mijnbroker wijst op mogelijk soepelere kapitaaleisen voor de sector "wat voor opluchting zorgt".

Naast SNS doen ook BAM (+3,9%) en BinckBank (+3,8%) goede zaken. Een Duits dochterbedrijf van BAM presenteerde maandag een flinke opdracht. Verder werd BAM geselecteerd voor de bouw van een datacentrum in Nederland. Grootste daler in de midkap was Wavin (-0,5%). Nog altijd is de kogel niet door de kerk voor wat betreft een overname door het Mexicaanse Mexichem.

Wessanen dikt 4,4 procent aan. De koers van de smallcap liet vanaf het middaguur een indrukwekkende stijging zien.

Tussenstand Wall Street

Rond de klok van half zes noteren de beurzen in New York vrijwel onveranderd. De Dow Jones noteert vlak op 12.718,55 punten. De breder samengestelde S&P500 wint 0,1 procent op 1.316,80 en de Nasdaq wint eveneens 0,1 procent en noteert 2,789,10 punten.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.