Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX eindigt lager, SBM en KPN fiks onderuit

AEX eindigt lager, SBM en KPN fiks onderuit
24 jan 2012 om 17:52

De Amsterdamse beurs is dinsdag met verlies gesloten. In de AEX stonden 17 dalers tegenover slechts 8 stijgers, met enkele opvallende uitschieters KPN, SBM en DSM. De AEX leverde 0,6 procent in op 320,97 punten nadat een akkoord over Griekenland en het verhogen van de Europese noodfondsen uitbleef. Volgens Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer ontbrak het de markt vandaag aan voldoende kracht om verder door te stoten. "We zijn even door ons beltegoed heen", aldus de vermogensbeheerder wijzend op de rally van de afgelopen vijf weken waarin de AEX bijna 30 punten won. Algeheel meent Bender dat het plaatje steeds iets positiever wordt en legt de groeiverlaging door het IMF dan ook naast zich neer. Analisten van ING menen op basis van het sentiment onder inkopers dat Europa wel eens nipt kan ontsnappen aan een recessie.

De euro/dollar leverde in, na een opleving op maandag. De psychologische grens van 1,30 werd evenwel gehandhaafd.

Europa in milde recessie

Het Internationaal Monetair Fonds heeft de economische vooruitzichten voor 2012 naar beneden bijgesteld. Waar de organisatie aanvankelijk nog uitging van een groei van de wereldeconomie van 4 procent, stelde het IMF dit nu bij naar 3,3 procent groei. Aanleiding is dat in de meeste regio’s de vooruitzichten zijn verslechterd waarbij de crisis in de eurozone een centrale rol speelt en waar nu een "milde" recessie wordt verwacht van 0,5 procent.

Stijgers en dalers

De grootste koersdalingen kwamen dinsdag voor rekening van SBM Offshore en KPN. SBM Offshore maakte opnieuw melding van de problemen bij het Noorse Yme project en liet weten dat de opgelopen vertraging een "significante" impact heeft op het resultaat over 2011. Michael Roeg van KBC Securities nam vervolgens het koersdoel voor SBM onder herziening, hoewel de schade volgens de analist vooralsnog lastig in te schatten is. Jos Versteeg van Theodoor Gilissen denkt dat de problemen achter de rug zijn nu SBM niet langer met slechte werven uit het Midden Oosten werkt. Versteeg rekent op een "aanzienlijk" winstherstel in 2012. SBM eindigde dinsdag 12,3 procent lager op 13,10 punten.

KPN gaf bij de publicatie van de jaarcijfers een tegenvallende outlook voor 2012 af vanwege hogere investeringen en moeilijke marktomstandigheden op zowel de Nederlandse consumentenmarkt als bij de zakelijke activiteiten die niet kunnen worden opgevangen door groei bij de internationale tak. Het aandeleninkoopprogramma wordt door de telecomonderneming geschrapt en het dividend voor 2013 wordt op de lange baan geschoven. Analisten en beleggers reageren teleurgesteld en het aandeel sloot 7,2 procent lager.

In tegenstelling tot SBM en KPN wist DSM beleggers wel te bekoren. Maandag nabeurs maakte DSM melding van een joint venture met het Amerikaanse POET op het gebied van biobrandstoffen. Analist Wim Hoste van KBC spreekt van goed nieuws waar Fabian Smeets van ING zelfs spreekt van een enorme stap voorwaarts. Smeets schat dat de activiteiten tot wel 1,50 euro per aandeel kunnen bijdragen. Beleggers klonk dit als muziek in de oren en zetten het aandeel 2,9 procent hoger.

In de AMX zijn de stijgers nog minder talrijk dan in de hoofdindex. Grootste verlies kwam dinsdag voor rekening van Logica met 4,5 procent. Ook Heijmans had met een verlies van 3,6 procent een slechte dag. Grootste positieve uitschieter was SNS Reaal met een koerswinst van 3,6 procent.

Tussenstand Wall Street

Rond het sluiten van de markten in Europa noteert de Dow Jones Index op een verlies van 0,3 procent op 12.666,55 punten. De S&P leverde eveneens 0,3 procent in waar de Nasdaq onveranderd handelt. Voor vanavond staan Apple en Yahoo nog op de agenda om met nieuwe cijfers te komen.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.