Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Update: KPN verlaagt vooruitzichten 2012 sterker dan verwacht

Update: KPN verlaagt vooruitzichten 2012 sterker dan verwacht
24 jan 2012 om 13:10

KPN heeft bij de publicatie van de jaarcijfers een tegenvallende outlook voor 2012 afgegeven vanwege hogere investeringen en moeilijke marktomstandigheden op zowel de Nederlandse consumentenmarkt als bij de zakelijke activiteiten die niet kunnen worden opgevangen door groei bij de internationale tak. Analisten en beleggers reageren teleurgesteld. Op de AEX is KPN de op een na grootste verliezer.

 

“De groepswinst en kasstroom zullen lager zijn in 2012 terwijl Nederland in een overgangsfase is, wat blijkt uit de groepsoutlook voor 2012,”  aldus CEO Eelco Blok.  “Op zo’n moment moeten we de juiste balans vinden tussen investeringen, waaronder mogelijke strategische investeringen, aandeelhoudersuitkeringen en een verstandig financieel beleid.”

 

Geen aandeleninkoop meer

Het verstandige financieel beleid houdt in dat KPN het aandeleninkoopprogramma schrapt en het dividend voor 2013, dat aanvankelijk was geraamd op 95 eurocent, op de lange baan schuift. Het telecombedrijf bevestigde wel het dividend voor 2012 van 90 eurocent, een verhoging van 5 eurocent vergeleken met 2011.

 

KPN kondigde daarnaast aan dat het het niet-strategische Getronics verkoopt, zonder financiële details bekend over de deal bekend te maken. Het Duitse Aurelius AG en de internationale OpenGate Capital zullen de internationale delen van Getronics inlijven. KPN herhaalde de strategie om op de positie op de Nederlandse thuismarkt te versterken, wat de winst op peil moet houden. Vanwege de versnelde uitvoering van herstructureringen zal het bedrijf dit jaar de resterende voorzieningen moeten nemen.

 

Outlook “massief tegenvallend’

Uit de rest van de outlook blijkt dat KPN verwacht dat de EBITDA exclusief bijzondere posten in 2012 daalt van 5,268 miljard euro over 2011 naar 4,7 tot 4,9 miljard euro. De vrije kasstroom zakt van 2,4 naar 1,6 tot 1,8 miljard euro, terwijl de investeringen worden opgeschroefd van 2 naar 2-2,2 miljard euro. Analisten hadden gerekend op een EBITDA van 5,2 miljard euro en een aandeleninkoopprogramma van 400 miljoen euro.

Volgens analist Jeffrey Vonk van ING is de outlook “massief lager dan verwacht.” “Bij consumer en business Nederland en Getronics zit de pijn. Mobile International heeft het heel goed gedaan, maar het is niet genoeg om het schip vlot te trekken,” zegt Vonk. De analist spreekt van “structurele problemen op de [Nederlandse] consumentenmarkt en macro[economie], dat zijn zaken die je niet zo oplost.”

 

Vanwege de cijfers namen analisten bij SNS Securities hun koersdoel onder herziening. Analisten bij Theodoor Gilissen Bankiers zien af van hun Buy advies.

 

Lagere omzet door Nederlandse thuismarkt

KPN zag in het vierde kwartaal de omzet wat minder sterk dan verwacht dalen van 3.389 naar 3.375 miljoen euro. Mobile International zag de omzet onderliggend groeien met 8,4 procent naar 1.076 miljoen euro. Onderliggend kromp de Nederlandse omzet met 1,6 procent naar 2.332 miljoen euro vanwege lagere opbrengsten bij de Nederlandse telecomactiviteiten. Daarbij was er sprake van krimp bij Consumer Wireless – het grootste onderdeel – vanwege aanhoudend veranderend klantengedrag: minder bellen en sms en meer datagebruik.

 

De aangepaste EBITDA zakte van 1,36 naar 1,338 miljard euro. Ook hier was Nederland verantwoordelijk voor de krimp. Analisten gepolst door Bloomberg hadden de EBITDA getaxeerd op 1,376 miljard euro.

Getronics drukt jaarwinst

Voor het boekjaar daalde de nettowinst van 1.792 naar 1.549 miljoen euro, onder andere vanwege een afwaardering van 298 miljoen euro vanwege Getronics. De omzet daalde met 2 procent naar 13,163 miljard euro.

 

Op de AEX keldert KPN 6,5 procent. Alleen SBM Offshore (-7,6%) lijdt een groter verlies. De AEX levert 1,3 procent in.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.