Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursupdate: Griekenland zorgt voor nervositeit op Damrak

Beursupdate: Griekenland zorgt voor nervositeit op Damrak
25 jan 2012 om 12:32

Het Damrak is aan het begin van de middag dieper in het rood gezakt en nadert een technische steun vanwege nervositeit veroorzaakt door het uitblijven van een akkoord tussen Griekenland en haar schuldeisers. Europese ondernemingen gaven daarnaast vanochtend met de kwartaalcijfers gaan navolging aan de verpletterende resultaten van Apple.

 

“Het uitblijven van een akkoord rond Griekenland wekt nervositeit op. Als er geen deal komt, heeft dat grote gevolgen,” zegt handelaar Peter Jurgens van Keijser Capital.

 

Volgens de Duitse krant Die Zeit zullen veel private schuldeiser niet akkoord gaan met de  beoogde haircut, een verlies tot 70 procent op de netto contante waarde van de Griekse staatsobligaties.

 

Griekenland dreigt wanordelijk bankroet te gaan als het niet bailoutgeld krijgt voorafgaand aan een obligatieaflossing in maart. Voorwaarde voor de bailout is wel dat Athene een akkoord sluit met haar schuldeisers over de herstructurering van de staatsschuld.

 

Eerder deze week wezen Europese ministers van Financiën het bod van private schuldeisers van de hand, naar verluidt omdat de rente op de geherstructureerde schuld te hoog zou zijn. Nieuwsmedia melden vandaag dat de ECB, de grootste houder van Griekse staatsobligaties, nogmaals bevestigde niet te zullen deelnemen aan een herstructurering van de Griekse staatsschuld.

 

De AEX daalt 0,8 procent naar 318,56 punten waarbij 18 van de 25 hoofdfondsen lager noteren. “324-325 slechten lukt niet en je zakt terug om te kijken of die steun [op 318] sterk is,”stelt Jurgens.

 

Op de andere beurzen in Europa lopen de verliezen uiteen van 0,4 procent voor Frankfurt tot 1,3 procent voor Madrid. Banken en technologiebedrijven leiden de verliezers op de Europese Stoxx 600.

 

“Er is niet zo heel erg veel aandacht voor Apple, en dan zijn er de teleurstellingen op de winstcijfers van [farmaceut] Novartis en [techbedrijf] Ericsson,” zegt Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer. Na het bekendmaken van de kwartaalrapportages kelderen Ericsson en Novartis met respectievelijk 12,9 en 4 procent.

 

De euro/dollar keldert van 1,305 naar 1,296. Duitse staatsleningen profiteren van de risico-aversie, waarbij het rendement op de 10-jaars zakt van 2,01 naar1,97 procent.

 

Beleggers kijken nog uit naar kwartaalcijfers van Amerikaanse bluechips en het rentebesluit van de Fed. Naar verwachting laat de Fed het monetaire beleid ongemoeid en licht de focus op de nieuwe communicatiestrategie van de Amerikaanse centrale bank.

 

Stijgers en dalers

Zwaargewichten ArcelorMittal (-2,7%), ING (-2,2%), Shell (-1,2%) en Unilever (-0,4%) wegen op de index. Hekkensluiter is Air France-KLM nadat de CEO van Air France bevestigde dat de luchtvaartmaatschappij in 2011 het vierde jaarverlies op rij zal lijden, aldus nieuwsmedia. Op de AMX heeft SNS Reaal (-1,6%) de winst moeten prijsgeven. Mediq wint 1,8 procent.

 

KPN stijgt 1,8  procent, ondanks een serie koersdoel- en adviesverlagingen nadat het telecombedrijf gisteren een tegenvallende outlook voor 2012 bekendmaakte. Voorbeurs meldde KPN dat CEO Eelco Blok 50.000 aandelen KPN zal gaan kopen.

 

Verwachtingen

– Boeing Q4 WPA 1,00 dollar (Reuters) vorig 1,56 dollar (voorbeurs)
– ConocoPhillips Q4 WPA 1,82 dollar (Reuters) vorig 1,32 dollar (voorbeurs)
– United Technologies Q4 WPA 1,46 dollar (Reuters) vorig 1,31 dollar (voorbeurs)
– Aanstaande huizenverkopen VS december -1,0 procent (Bloomberg) vorig 7,3 procent
– Fed rentebesluit 0-0,25 procent (Bloomberg) vorig 0-0,25 procent
 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.