Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Damrak lager op Griekse zorgen, weerstand AEX intact

Damrak lager op Griekse zorgen, weerstand AEX intact
25 jan 2012 om 18:10

Het Damrak is vanmiddag lager gesloten nadat het wederom uitblijven van een akkoord over de herstructurering van de Griekse staatsschuld zorgen over een wanordelijk default door het noodlijdende euroland aanwakkerde. Desalniettemin wist de AEX boven een belangrijke weerstand op 318 punten te sluiten, een positief technisch signaal.

 

 “De markt heeft op het punt gestaan naar onderen door te breken,” zegt Han Vermeulen van Aberfeld Vermogensbeheer, die toevoegt dat zorgen over de meer dan twee jaar oude Griekse crisis aan het toenemen zijn.

 

De AEX daalde 0,5 procent naar 319,44 punten waarbij 15 van de 25 componenten van de AEX in de min eindigden. De intraday low was 317,60 punten.

 

Vandaag bleek dat de tijdens de EU-top van oktober 2011 gemaakte afspraak over het verlies op Griekse staatsobligaties steeds meer op losse schroeven staat. Volgens het akkoord moeten private houders van Griekse schulden een verlies van 50 procent op de nominale waarde van de staatsobligaties accepteren. Private houders van Griekse staatsobligaties zitten niet alleen met het verlies in hun maag, maar ook met de lagere rente die Griekenland moet gaan betalen over de geherstructureerde schuld. Daarbovenop wil het IMF mogelijk nog meer haircuts zien om de Griekse schuldenberg naar een houdbaar niveau te verlagen.

 

Griekenland dreigt wanordelijk bankroet te gaan als het van andere eurolanden geen bailoutgeld krijgt voorafgaand aan een obligatieaflossing in maart. Voorwaarde voor de bailout is wel dat Athene een akkoord sluit met haar schuldeisers over de herstructurering van de staatsschuld.

 

Op de andere Europese beurzen wist de DAX vlak te sluiten. De Italiaanse FTSE MIB zakte 0,6 procent. Techaandelen leidden de verliezers in Europa nadat het Zweedse Ericsson (-13,3%) fors onderuit ging op tegenvallende kwartaalcijfers.

 

De euro/dollar daalde van 1,305 naar 1,293, om vervolgens te herstellen naar 1,298. Duitse staatsleningen profiteerden van de risicoaversie, waarbij het 10-jaars rendement daalde van 2,01 naar 1,95 procent nadat Duitsland de laagste effectieve rente ooit betaalde bij de veilingen van 30-jaars obligaties.

 

PostNL (-4,3%), Aperam (-2,8%), TNT Express (-2,4%), ING (-2,0%) en SBM Offshore (-2,0%) waren hekkensluiters. KPN steeg 2,8  procent, ondanks een serie koersdoel- en adviesverlagingen nadat het telecombedrijf gisteren een tegenvallende outlook voor 2012 bekendmaakte. Voorbeurs meldde KPN dat CEO Eelco Blok 50.000 aandelen KPN zal gaan kopen.

 

Midkapfondsen deden vandaag goede zaken, met stevige winsten voor CSM (+4,3%), AMG (+2,3%) en Brunel (+1,9%) en Mediq (+1,9%).

 

Tussenstand Wall Street

Voorafgaand aan het rentebesluit van de Fed heeft Wall Street de lows van de dag achter zich gelaten. De Dow Jones verliest 0,4 procent, waarbij Boeing weegt na het bekendmaken van een tegenvallende outlook voor 2012. De S&P 500 verliest 0,2procent. De Nasdaq stijgt daarentegen 0,6 procent dankzij de verpletterende kwartaalcijfers van Apple.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.