Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

ECB blijft zich verzetten tegen deelname herstructurering Griekse staatsschuld

ECB blijft zich verzetten tegen deelname herstructurering Griekse staatsschuld
25 jan 2012 om 14:43

De Europese Centrale Bank blijft tegen deelname aan de herstructurering van de Griekse staatsschuld. Volgens twee bronnen rond de top van de ECB zijn de Griekse staatsobligaties aangekocht in het kader van het monetaire beleid en komen de effecten daarom niet in aanmerking voor een haircut, meldt Bloomberg. Het IMF wil dat de ECB juist wel verliezen neemt.

 

Om Griekenlands schuldenberg te verlichten is de afgelopen tijd de druk op de ECB toegenomen om ook mee te doen met de private schuldeisers aan de herstructurering. Zo meldde de Financial Times gisteravond dat het Internationaal Monetair Fonds de duimschroeven aandraait zodat ook de ECB verliezen neemt op de eigen Griekse staatsobligaties.

 

De ECB is met zo’n 40 miljard euro de grootste houder van Griekse staatsobligaties. De partij obligaties zijn gegarandeerd door Europese overheden. De centrale bank kocht in mei 2010 de Griekse staatsobligaties, naar eigen zeggen om te zorgen voor het correct overbrengen van het monetair beleid.

 

Eerder deze maand herhaalden ECB-president Mario Draghi en vice-president Vitor Constancio nog eens dat de Griekse staatsobligaties van de centrale bank ongemoeid zullen blijven.

 

50 procent haircut

Private houders van Griekse staatsobligaties moeten volgens een afspraak gemaakt tijdens de EU-top van oktober 2011 een verlies van 50 procent accepteren op de nominale waarde van hun staatsobligaties. De herstructurering moet Griekenlands schuldenberg van meer dan 350 miljard euro met 100 miljard euro verlichten. Als percentage van het BBP daalt de staatsschuld van meer dan 160 procent in 2011 naar 120 procent in 2020, twee keer de Europese limiet en hoger dan het niveau in de aanloop voordat Griekenland in 2009 in de crisis belandde.

 

Dankzij de slechte toestand van de Griekse economie en het niet onder controle krijgen van het gat op de begroting zal de in oktober gemaakte afspraak niet leiden tot een staatsschuld van 120 procent, het maximale niveau dat het IMF haalbaar acht. Het fonds schat nu dat de deal leidt tot een schuld van 130 procent, onacceptabel voor het Fonds.

 

Volgens de Financial Times probeert het IMF vanwege de slechtere vooruitzichten voor de Griekse staatsschuld evenals eurolanden meer verliezen bij private obligaties te leggen. Tegelijkertijd wil het Fonds, dat zelf een schuldeiser van Griekenland is maar daarbij meer senioriteit geniet, dat eurolanden meer crisismiddelen beschikbaar stellen.

 

80 procent haircut

Het Duitse economische bureau IfW raamde vanochtend in een rapport dat het verlies op Griekse staatsobligaties 80 procent moet bedragen om het Griekse begrotingstekort van zo’n 10 procent van het BBP te consolideren. Het is niet duidelijk op wat voor haircut het IMF nu aanstuurt.

 

Griekenland moet spoedig een akkoord met de private schuldeisers zien te sluiten om een wanordelijk default in maart bij een obligatieaflossing te voorkomen. Griekenland heeft bailoutgeld nodig om aan de aflossing te voldoen, maar eurolanden willen pas over de brug komen als er een akkoord met de private schuldeisers ligt.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.