Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Fed laat rente ongemoeid, onthult nieuwe communicatiestrategie

Fed laat rente ongemoeid, onthult nieuwe communicatiestrategie
25 jan 2012 om 17:16

De Fed zal vanavond bij het rentebesluit het monetaire beleid ongemoeid laten. De focus zal vooral liggen bij de radicaal nieuwe communicatiestrategie van de Fed, bedoeld om de verwachtingen van de markt en het publiek over de toekomstige ontwikkeling van de korte rente te verankeren.

 

Volgens een rondgang door Bloomberg bij economen handhaaft de Fed de rente op 0-0,25 procent en komen er geen additionele stimuleringsmaatregelen. De aantrekkende economie gecombineerd met hoge werkloosheid en afzwakkende inflatie zijn voor de Fed-voorzitter Ben Bernanke de aanleiding om geen extra gas te geven dan wel gas terug te nemen.

 

Economen gepolst door Bloomberg verwachten dat vrijdag blijkt dat de economische groei in het vierde kwartaal is aangetrokken naar 3 procent van 1,8 procent in het derde kwartaal. De maandelijkse inflatie is sinds de zomer afgezwakt van 0,5 naar 0,0 procent in december, bleek eerder deze maand. In december daalde de werkloosheid naar 8,5 procent. Bernanke heeft steeds gezegd dat het herstel van de arbeidsmarkt “frustrerend langzaam” verloopt.

 

Ramingen rente

De Fed gaat ramingen publiceren voor de ontwikkeling van de korte rente op middellange termijn, in dit geval de periode 2012-2014. Waarschijnlijk zal daaruit blijken dat de Fed de rente in ieder geval tot en met 2013 ongemoeid laat.  Daarbij zal de centrale bank de ramingen naar verwachting in dezelfde vorm bekend maken als de vier keer per jaar gepubliceerde groei- en inflatieschattingen.

 

De ramingen voor de rente vervangen mogelijk de Feds statement dat de rente tot in 2013 zeer laag zal blijven.

 

Er bestaat een kans dat de Fed een expliciete inflatiedoelstelling afgeeft, gebaseerd op de zogenoemde Personal Consumption Expenditures prijzenindex (PCE-inflatie).

 

Meer duiven

Binnen de FOMC heeft Bernanke dit jaar meer de vrije hand doordat het aantal haviken in het orgaan zakt van 3 naar 1 en het aantal ‘duiven’ stijgt met 1. Het Federal Open Market Committee (FOMC) is het orgaan binnen de Fed dat belast is met het opstellen van het monetaire beleid.

 

In 2011 stemden Narayana Kocherlakota, Charles Plosser en Richard Fisher, drie regionale Fed-topmannen, vanwege zorgen om inflatie meerdere malen tegen bij rentebesluiten van de FOMC. Kocherlakota, Plosser en Fisher zijn vanwege routinematig aftreden echter niet langer lid van de FOMC. Jeffrey Lacker, topman van de Richmond Fed, is in 2012 de enige havik binnen de twaalf leden tellende FOMC. Lacker staat wel bekend als een ‘aartshavik.’

 

De activistische Charles Evans van de Chicago Fed, die vorig jaar meerdere malen pleitte voor verruiming van het monetaire beleid en daarom tegen stemde, wordt opgevolgd door twee duiven: John Williams van de San Francisco Fed en Sandra Pianalto van de Cleveland Fed.

 

De Fed komt om 18:30 met het eerste rentebesluit voor 2012. Om 20:00 komen de Feds schattingen voor de rente, inflatie en economische groei. Bernanke zal om 20:15 van start gaan met een persconferentie.

 

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.