Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX hoger op uitspraken Fed

AEX hoger op uitspraken Fed
26 jan 2012 om 18:08

De Amsterdamse beurs is donderdag hoger gesloten nadat de Amerikaanse Federal Reserve langer gratis geld beloofd. De Fed liet woensdagavond weten de rente ongemoeid te laten op 0-,025 procent. Daarbovenop liet de centrale bank weten dat het een buitengewoon laag rentetarief zal handhaven tot diep in 2014, waar dit aanvankelijk nog tot medio 2013 was. Ook noemde de Fed voor het eerste een inflatiedoelstelling, van 2,0 procent op de langere termijn.

"Enerzijds wordt de periode van gratis geld verlengd [door de Fed] en anderzijds heeft de centrale bank een duidelijke inflatiedoelstelling afgegeven." Dit laatste betekent volgens Jos Versteeg van Theodoor Gilissen dat er ruimte blijft voor kwantitatieve versoepeling, "QE3 is duidelijk nog niet van tafel", aldus de analist. De risicobereidheid van beleggers wordt op deze manier gestimuleerd wat aandelen ten goede moet komen.

Amerikaanse macrocijfers kwamen overwegend goed binnen. De huizenmarkt viel tegen, maar de orders voor duurzame goederen waren een flinke meevaller. Niet alleen waren er meer orders in december dan voorzien, over november werden de orders flink opwaarts bijgesteld. Versteeg keek vooral uit naar dit cijfers, omdat de Fed meent dat de bedrijfsinvesteringen achterblijven. Morgen komt het consumentenvertrouwen en de economische groei.

Europa is volgens Versteeg ook momentum aan het opbouwen. Recente cijfers, uit met name Duitsland, laten volgens Versteeg zien dat Europa vermoedelijk slechts een milde recessie kent of mogelijk deze zelfs ontloopt. Vanochtend bleek het vertrouwen onder Duitse consumenten nog gestegen. Ook Ed Manie van Keijser Capital is goed te spreken over de Duitse economie, die samen met die van Amerika "de schwung er in heeft".

Griekenland is volgens Manie een "gedane zaak". Headlines over dit onderwerp lijken de belegger koud te laten, stelt de vermogensbeheerder. Wel wijst Manie op de ontwikkelingen in Portugal waar de rentes flink oplopen. "De marktpartijen verschuiven hun focus".

De AEX sloot donderdag op 322,82 punten, een dagwinst van 1,1 procent. "Een consolidatie onder de weerstand op 324 punten", aldus Manie. De vermogensbeheerder verwacht dat we mogelijk nog een keer terugvallen naar de steun op 318 om dan vol de weerstand te gaan testen. Wanneer dit succesvol is dan ziet Manie flink opwaarts potentieel.

 

Stijgers en dalers

In de AEX noteren vrijwel alle fondsen op winst.  De defensieve fondsen Ahold en Shell leveren 0,2 procent in en Aegon verliest 2,1 procent. Jos Versteeg van Theodoor Gilissen wijt het koersverlies van Aegon aan de uitspraken van de Fed om de rente voor een langere termijn laag te houden. "Dit is ongunstig voor Aegon dat nadrukkelijk aanwezig is op de Amerikaanse verzekeringsmarkt."

Onder de sterkste stijgers in de AEX gaan de grondstofgerelateerde fondsen Aperam (+6,1%) en ArcelorMittal (+3,8%) aan kop. In de AMX gaat USG People aan kop met een winst van 5,6 procent, gevolgd door VastNed Retail met 4,8 procent. In de midkap noteren allen componenten op winst.

Smallcaps Sligro heeft na een tegenvallende winst over 2011 het koersverlies uiteindelijk weten te beperken tot een half procent. Tom Muller van Theodoor Gilissen wijt de lager dan verwachte winst, overigens nog altijd een plus van 11 procent op jaarbasis, aan eenmalige posten. De analist put vertrouwen uit het besluit van Sligro om het dividend flink te verhogen. Een teken van vertrouwen, zo zegt Muller.

Tussenstand Wall Street

Wall Street noteert rond het sluiten van de markten in Europa onveranderd. De Dow noteert 0,3 procent hoger waar de S&P en de Nasdaq 0,1 procent inleveren.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.