Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursupdate: AEX profiteert licht van uitspraken Fed

Beursupdate: AEX profiteert licht van uitspraken Fed
26 jan 2012 om 10:46

De AEX noteert 0,3 procent hoger op 320,38 punten nadat Wall Street woensdag hoger sloot op woorden van de Federal Reserve. Jos Versteeg van Theodoor Gilissen noemt de uitspraken van de Fed positief. "Enerzijds wordt de periode van gratis geld verlengd en anderzijds heeft de centrale bank een duidelijke inflatiedoelstelling afgegeven." Dit laatste betekent volgens Versteeg dat er ruimte is, "QE3 is duidelijk nog niet van tafel", aldus de analist.

Europa is volgens Versteeg ook momentum aan het opbouwen. Recente cijfers, uit met name Duitsland, laten volgens Versteeg zien dat Europa vermoedelijk slechts een milde recessie kent of mogelijk deze zelfs ontloopt. Vanochtend bleek het vertrouwen onder Duitse consumenten nog gestegen.

Griekenland is inmiddels een "geïsoleerd probleem" en Duitsland geeft toch wel blijk van intenties om de zaak vlot te trekken met behulp van de noodfondsen, aldus Versteeg.

Over de bedrijfscijfers die loskomen is Versteeg maar matig positief. De winsten vallen de analist overwegend tegen, met uitzonderingen als Apple. De dalende winsten baren de analist zorgen. Vanmiddag staan er weer verschillende ondernemingen op de agenda om met jaarcijfers te komen, maar Versteeg let ook op Amerikaanse macro-economische berichtgeving. Vooral de ontwikkeling van de duurzame goederen houdt de analist in de gaten aangezien de Fed zijn zorgen uitsprak over de investeringsbereidheid onder bedrijven.

Stijgers en dalers

Vooral de cyclische fondsen doen het vanochtend goed met uitzenders als sterkste stijgers. Randstad (+4,1%), Brunel (+X%) en USG People (+X%) behoren tot de grootste stijgers.  Ook de grondstofgerelateerde fondsen ArcelorMittal en Aperam doen het goed met koerswinsten van zo’n 1,7 procent.

Aegon is met een verlies van bijna 3 procent de sterkte daler op de AEX. Jos Versteeg van Theodoor Gilissen wijt het verlies aan de Fed om de rente voor een langere termijn laag te houden. "Dit is ongunstig voor Aegon dat nadrukkelijk aanwezig is op de Amerikaanse verzekeringsmarkt."

In de AMX (+0,7%) is Wavin met een verlies van 0,1 procent de grootste daler. Naast de uitzenders Brunel en USG heeft ook VastNed Retail de wind in de rug. Het vastgoedfonds dikte 2,1 procent aan.

Bij de smallcaps is Sligro een dissonant met een koersverlies van 3,5 procent na een tegenvallende winstontwikkeling over 2011. Hoewel de winst met 11 procent steeg tot 78 miljoen euro is dit onvoldoende in de ogen van analisten. Vooral de Foodretail presteerde teleurstellend, meent een analist van SNS Securities. Tom Muller van Theodoor Gilissen noemt de dividendverhoging evenwel een "teken van vertrouwen".

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.