Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Damrak lager na tegenvallende groeicijfers VS

Damrak lager na tegenvallende groeicijfers VS
27 jan 2012 om 18:04

Het Damrak is vanmiddag lager gesloten en heeft een verlies van 0,3 procent geleden op weekbasis nadat de Amerikaanse economie minder sterk dan verwacht bleek te zijn gegroeid. De eurozone crisis stond vandaag meer op de achtergrond en beleggers keken met een schuin oog naar de laatste ontwikkelingen rond de herstructurering van de Griekse staatsschuld.

 

De AEX daalde 1,1 procent naar 319,36 punten, geleid door zwaargewichten ArcelorMittal, (-2,2%), ING (-1,5%), Shell (-1,8%) en Unilever(-0,7%). Daarbij kampten Shell en Unilever met tegenvallende kwartaalrapportages van respectievelijk Chevron en Procter Gamble.

 

“De markt zakte wat weg op basis van de BBP-cijfers,” zegt vermogensbeheerder Ed Manie van Keijser Capital. “Maar de markt laat zich ook weinig tot niet beïnvloeden door de herstructurering van Griekenland,” vervolgt Manie, die stelt dat de AEX op slot zit in een trading range tussen 318 en 325 punten.

 

Op de AEX was vooral PostNL (+1,3%) in trek. TNT Express steeg 0,8 procent. SBM Offshore (-0,5%) kampte met een koersdoelverlaging door Goldman Sachs. Smallcap Sligro Food zakte 0,4 procent naar koesdoelverlagingen door SNS Securities en ING.

 

In de rest van Europa liepen de verliezen uiteen van 0,4 procent voor Frankfurt tot 1,3 procent voor Parijs. Op de Stoxx Europe 600 eindigden alle sectoren lager, waarbij vooral automobiel, basismaterialen en olie en gas verliezen leden.  De verliezen voor aandelen gingen gepaard met winst voor de euro/dollar, waarbij het valutapaar steeg van 1,308 naar 1,318, De Italiaanse 10-jaars rente daalde van 6,08 naar 5,90 procent, het laagste niveau sinds 6 december 2011.

 

Griekenland dichtbij akkoord met schuldeisers

Euro-commissaris voor Economische en Monetaire Zaken Olli Rehn zei in Davos dat Griekenland waarschijnlijk nog deze maand een akkoord zal sluiten over de herstructurering met de private schuldeisers.

 

“We staan op het punt een akkoord te sluiten over de private sector deelname tussen de Griekse overheid en de private sector gemeenschap, bij voorkeur in januari en niet in februari,” zei Rehn in Davos tijdens het World Economic Forum, aldus nieuwsmedia.

 

Griekenland moet om een wanordelijke default te voorkomen een akkoord zien te sluiten met de private schuldeisers. Dat akkoord is de voorwaarde voor bailoutgeld dat het land nodig heeft voor een obligatie-aflossing in maart.

 

Groei econome VS trekt minder sterk aan dan verwacht

De economische groei in de VS trok afgelopen kwartaal aan van 1,8 naar 2,8 procent op geannuliseerde basis, lager dan de groei van 3 procent waarop was gerekend. Oorzaak van de tegenvaller was minder sterk dan verwachte stijging van de bestedingen van Amerikaanse consumenten. De groei leunde vooral op voorradenvorming, dat een bijdrage leverde van 1,9 procentpunt. Waarschijnlijk zal er daardoor in het eerste kwartaal juist sprake zijn van voorradenafbouw, wat de rem zet op de groei.

 

Tussenstand Wall Street

Wall Street noteert verdeelt aan het begin van de middaghandel, waarbij De Dow Jones 0,6 procent verliest op 12.656,90 punten en de S&P 500 0,4 procent zakt naar 1.313,36 punten. De Nasdaq stijgt 0,2 procent naar 2.810,48 punten.
 

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.