Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursupdate: Damrak licht lager in verdeeld Europa

Beursupdate: Damrak licht lager in verdeeld Europa
3 jan 2012 om 11:31

Het Damrak schommelt vanochtend in een verdeeld Europa licht onder het slot van maandag. Parijs noteert ook lager, terwijl Frankurt een lichtpuntje is nadat Duitse werkloosheidscijfers bleek dat Europa’s grootste economie zich door de economische verzwakking in Europa lijkt te slaan. In verder afwachtende handel kijken beleggers uit naar belangrijke Amerikaanse macrocijfers vanmiddag uit de VS.

 

Vanochtend bleek dat de Duitse werkloosheid in december met 22.000 daalde, wat meer dan twee keer zo veel als verwacht was. Daarnaast werd de werkloosheidsdaling in november herzien van 20.000 naar 23.000.

 

Afgelopen weken is uit Duitsland steeds meevallend economisch nieuws gekomen, terwijl veel andere eurolanden, waaronder Nederland, Spanje en Italië, lijken weg te zinken in een nieuwe recessie. De inkoopmangersindex voor de private sector steeg in december naar 51,3, de hoogste stand in vier maanden tijd en boven het niveau van 50 waarbij sprake is van noch groei, noch krimp. De Ifo index, een conjunctuurindicator voor het ondernemersvertrouwen, steeg meevallend genoeg licht in december.

 

De AEX daalt 0,3 procent naar 315,97 punten nadat de index kort na de opening een intraday high aantikte op 317,63 punten. Op de andere Europese beurzen stijgt Frankfurt 1,4 procent na de stevige winst van 3 procent op maandag. Londen, dat gisteren dicht bleef, wint 1,3 procent. Parijs daalt daarentegen 0,2 procent.

 

Volgens Barry van der Laan, hoofd IG Markets Nederland, is de trend voor de AEX op korte termijn positief, waarbij de index steun heeft op 305-306 punten en vanochtend de weerstand op 317 punten testen.

 

Op de Europese obligatiemarkt daalt de Italiaanse rente, terwijl de Spaanse rente juist stijgt nadat bleek dat de werkloosheid in 2011 is gestegen met bijna 8 procent. Het rendement op Spaanse 10-jaars staatsobligaties stijgt van 5,11 naar 5,14 procent.

 

Beleggers kijken vandaag nog uit naar de ISM index voor de Amerikaanse industrie, die naar verwachting laat zien dat de Amerikaanse conjunctuur verder is aangetrokken in december. Vanavond om 20:00 maakt de Fed de laatste notulen van de Federal Open Market Committee bekend, het orgaan dat belast is met het opstellen van het monetaire beleid.

 

Stijgers en dalers

13 van de 25 hoofdfondsen noteren lager, waarbij KPN met een verlies van 2,6 procent hekkensluiter is. Voorbeurs kondigde KPN aan dat CFO Carla Smits-Nutseling opstapt. De CFO zegt zich niet te kunnen vinden in de bestuursstructuur die per 1 januari dit jaar van kracht is.  Analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen Bankiers zet vraagtekens bij die verklaring en zegt dat Smits-Nutseling tijdens de presentatie van de nieuwe organisatiestructuur in mei 2011 juist positief was over de wijzigingen.

 

Andere hoofdfondsen met sterke koersuitslagen zijn Wolters Kluwer (-1,4%), Philips (-1,2%) en Aperam (+1,1%).

 

Verwachtingen

– ISM industrie index december 53,4 (Bloomberg) vorig 52,7
– Bouwuitgaven november 0,4% (Bloomberg) vorig 0,8%

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.