Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Aankopen staatsobligaties door banken verhoogt systeemrisico

Aankopen staatsobligaties door banken verhoogt systeemrisico
30 jan 2012 om 13:43

Europese banken hebben goedkoop geld van de ECB gebruikt om meer staatsobligaties te kopen. Die zogenoemde carry trade verhoogt systeemrisico’s en kan zonder economische groei of het weginflateren van staatsschulden leiden tot herstructureringen van staatsobligaties, schrijft analist Albert Gallo van RBS in een note.
 
 
 
Volgens data van de ECB hebben Griekse, Spaanse en Ierse banken hun posities in staatsobligaties in december vergroot nadat banken die maand voor 489 miljard euro van de ECB leenden voor drie jaar. Bij de meeste banken in de eurozone periferie-landen overtreft nu de waarde van de staatsobligaties het eigen vermogen, rekent Gallo.
 
 
 
De hogere concentratie van risicovolle schulden kan volgens Gallo leiden tot kapitaal- en depositovlucht uit de zwakke landen.  Ook stelt Gallo dat zolang de ECB weigert deel te nemen aan mogelijke herstructureringen van staatsschulden, meer steunaankopen van staatsobligatie door de centrale bank betekent dat private schuldeisers meer verliezen moeten absorberen.

 
 
Gallo is sceptisch over de houdbaarheid van de huidige rally in Europese staatsobligaties tot voorbij de volgende veiling van 3-jaars ECB-leningen eind februari. De rally, waarbij onder andere de Spaanse en Italiaanse 10-jaars effectieve rente met 1 procentpunt is gedaald, is volgens Gallo ingegeven door technische factoren: het pompen van liquiditeit in het systeem. Fundamenteel gezien zijn de groei- en concurrentieproblemen van de zwakke eurolanden niet opgelost, benadrukt de analist. Gallo stelt daarbij dat “zonder inflatie, het noodsysteem voor economieën en banken die tot over hun oren in de schulden zitten herstructureringen en verliezen voor obligatiehouders zijn.”

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.