Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursupdate: Damrak lager, focus op EU-top

Beursupdate: Damrak lager, focus op EU-top
30 jan 2012 om 12:48

Het Damrak staat aan het begin van de middaghandel lager nadat Griekenland voorafgaand aan de EU-top geen akkoord heeft weten te sluiten over de herstructurering van het deel van de staatsschuld. Portugese staatsobligaties staan zwaar onder druk op zorgen dat het land na Griekenland ook de staatsschuld moet herstructureren en Philips en BinckBank verliezen na het bekendmaken van de jaarcijfers.

 

De AEX daalt 0,7 procent naar 317,02 punten waarbij 20 van de 25 hoofdfondsen lager noteren. De intraday low van de AEX is 315,45 punten.

 

“Je hebt een negatieve sessie omdat de markt denkt dat er niets nieuws uit de EU-top komt,” zegt vermogensbeheerder Ed Manie van Keijser Capital, toevoegend dat de AEX een “stapje terug doet” in een opwaartse trend.

 

Europese regeringleiders zullen in Brussel tijdens de 17e top sinds het begin van de eurozone crisis naar verwachting akkoord gaan met de invoering in juli van het 500 miljard euro grote permanente crisismechanisme ESM. Ook zullen de regeringsleiders strengere fiscale regels afspreken. De regeringsleiders willen vandaag te midden van alle bezuinigingen zelf de nadruk leggen op structurele hervormingen die voor economische groei moeten zorgen. 20 miljard euro aan EU-geld wordt mogelijk gespendeerd om banen te creëren in het midden- en kleinbedrijf.

 

Griekenland moet na weken van overleg een akkoord zien te sluiten met de private schuldeisers over de herstructurering van 200 miljard euro aan obligaties. Een akkoord is een vereiste voor nieuwe noodhulp en het voorkomen van een wanordelijk default in maart bij een obligatieaflossing.

 

Andere Europese beurzen staan ook het rood, waarbij met name Madrid (-1,3%) onder druk staat. Vanochtend bleek dat de Spaanse economie in lijn met de verwachting met 0,3 procent kromp in het vierde kwartaal. Op de Stoxx Europe 600 moeten vooral banken het ontgelden.

 

Op de obligatiemarkt stijgt de Portugese effectieve 10-jaars rente van 15,24 naar 16,18 procent, het hoogste niveau ooit. Het rendement op Italiaanse 10-jaars staatsobligaties stijgt van 5,9 naar 6,12 procent, ondanks een succesvolle obligatieveiling waarbij Italië de effectieve rente fors zag dalen.

 

Voor vandaag staan op de beursagenda nog de Amerikaanse persoonlijke inkomens en uitgaven, waarbij de consumentenbestedingen vorige maand vlak zijn gestegen, ondanks de feestdagen. Op vrijdag komt ’s werelds belangrijkste macrocijfer, het maandelijkse Amerikaanse banenrapport. Volgens economen gepolst door Bloomberg zal blijken dat de banengroei is afgezwakt van 200.000 in december naar 150.000 deze maand.

 

Stijgers en dalers

Hekkensluiters bij de hoofdfondsen zijn Aperam (-4,0%) en Air France-KLM (-2,9%). Philips daalt 2,5 procent nadat het concern voorbeurs meldde voor het eerst sinds 2008 een jaar met verlies te hebben afgesloten. Philips, dat eerder deze maand al met een winstwaarschuwing kwam, kampte met zwakte in Europa en verliezen bij de afgestoten TV-poot. ASML (+0,7%) en Unibail-Rodamco (+0,7%) weten bescheiden winsten te boeken.

 

Op de AMX verliest BinckBank 3,9 procent na het bekendmaken van tegenvallende winstcijfers over het vierde kwartaal. De gecorrigeerde nettowinst daalde vanwege hogere kosten minder transacties door klanten en lagere rentebaten van 18,1 naar 13,6 miljoen euro, lager dan de consensusverwachting van 15 miljoen euro.

 

Bij de vastgoedaandelen weet Nieuwe Steen Investments (+0,2%) te profiteren na een adviesverhoging van Hold naar Buy door ING. Corio (-1,5%), Wereldhave (-0,5%) en VastNed Retail (-2,2%) noteren lager na koersdoelverlagingen door ING.

 

Verwachtingen

– Persoonlijke inkomens VS December 0,4% (Bloomberg) vorig 0,1%
– Persoonlijke uitgaven December 0,1% (Bloomberg) vorig 0,1%

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.