Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Damrak opent lager voorafgaand aan EU-top

Damrak opent lager voorafgaand aan EU-top
30 jan 2012 om 08:35

Het Damrak opent vanochtend naar verwachting lager voorafgaand aan de eerste EU-top van 2012 in Brussel. Op het Damrak licht de focus op Philips en BinckBank, die de boeken over 2012 openden.

 

AEX futures leveren 0,6 procent in. De AEX sloot vrijdag 1,1 procent lager op 319,36 punten. Spreadbetters wijzen op een openingsverlies van rond de 0,8 procent voor de CAC en DAX. De euro/dollar daalt van 1,323 naar 1,315.

 

Europese regeringleiders zullen tijdens de 17e top sinds het begin van de eurozone crisis naar verwachting akkoord gaan met de invoering in juli van het 500 miljard euro grote permanente crisismechanisme ESM. Ook zullen de regeringsleiders strengere fiscale regels afspreken. De regeringsleiders willen vandaag te midden van alle bezuinigingen zelf de nadruk leggen op structurele hervormingen die voor economische groei moeten zorgen. 20 miljard euro aan EU-geld wordt mogelijk gespendeerd om banen te creëren in het midden- en kleinbedrijf.

 

Afgelopen weekend is er vooruitgang geboekt over de herstructurering van de Griekse schuldenberg en mogelijk kunnen Griekenland en haar schuldeisers vandaag een akkoord sluiten. Een akkoord is essentieel om een wanordelijk default van Griekenland in maart bij een obligatieaflossing te voorkomen.

 

In ander nieuws rond Europa verlaagde Fitch afgelopen vrijdag nabeurs de ratings van Spanje, Italië, België, Cyprus en Slovenië. Volgens de kredietbeoordelaar zijn de landen op korte termijn kwetsbaar voor monetaire en financiële schokken.

 

Beleggers kijken verder nog uit naar een serie macrocijfers uit de eurozone en uit de VS. Op vrijdag komt het maandelijkse Amerikaanse banenrapport, waaruit volgens economen gepolst door Bloomberg blijkt dat de banengroei is afgezwakt van 200.000 naar 150.000 deze maand.

 

Eerst verlies Philips sinds 2008

Philips belandde in 2011 voor het eerst sinds 2008 in de rode cijfers, onder andere vanwege tegenvallende omzet en problemen bij de TV-activiteiten. Het concern leed een nettoverlies van 1,29 miljard euro van een nettowinst van 1,452 miljard euro in 2010. Ten aanzien van de prestaties in 2012 was CEO Frans van Houten terughoudend. De topman wijst op de onzekerheid over de mondiale economie en dan vooral die in Europa. Daarbij drukken de reorganisatiekosten het resultaat over dit jaar. Exclusief deze kosten rekent Philips op een verbetering van de onderliggende operationele marges in het laatste deel van 2012.

 

BinckBank winst lager dan verwacht door crisis

Broker BinckBank zag in het vierde kwartaal de winst sterker dan verwacht dalen vanwege hogere kosten en de impact van de eurozone crisis, die zorgde voor minder transacties door klanten en lagere rentebaten. De gecorrigeerde nettowinst daalde met een kwart van 18,1 naar 13,6 miljoen euro, lager dan de consensusverwachting van 15 miljoen euro. Binck wenste geen outlook voor 2012 af te geven.

 

Verwachtingen

– Ondernemersklimaat eurozone januari -0,27 (Bloomberg) vorig -0,31
– Economisch sentiment eurozone januari 93,7 (Bloomberg) vorig 93,3
– Persoonlijke inkomens VS December 0,4% (Bloomberg) vorig 0,1%
– Persoonlijke uitgaven December 0,1% (Bloomberg) vorig 0,1%

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.