Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Duitsland dreigt kredietkraan naar Athene dicht te draaien

Duitsland dreigt kredietkraan naar Athene dicht te draaien
30 jan 2012 om 10:38

Duitsland zal mogelijk geen noodkredieten voor Griekenland toestaan tenzij Athene Europa weet te overtuigen dat het de economie en de staatsfinanciën op orde weet te krijgen. Dat heeft de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble gezegd in een interview met de Wall Street Journal.

 

Volgens Schäuble is Europa “bereid Griekenland te steunen met nieuwe noodkredieten, maar,” zo waarschuwde de minister, “tenzij Griekenland de nodige beslissingen uitvoert en ze niet alleen aankondigt (…) kan geen enkele hoeveelheid geld het probleem oplossen.”

 

Schäubles uitspraken komen na berichtgeving afgelopen dagen dat Berlijn een begrotingscommissaris willen met vetorecht over de Griekse begroting. Griekenland zou dan soevereiniteit opgeven in ruil voor noodkredieten. Schäuble zei over die proefballon dat “misschien wij en onze partners moeten kijken of we Griekenland niet van nog dichterbij moeten helpen bij deze zeer moeilijke taak.”

 

Griekenland kreeg in mei 2010 van het IMF en de andere eurolanden 110 miljard euro aan noodkredieten. In ruil voor dat geld moet Griekenland bezuinigen en structurele economische hervormingen doorvoeren. Griekenland is er echter niet in geslaagd de staatsfinanciën onder controle te krijgen nadat de economie in 2011 voor het vierde jaar op rij kromp. Het begrotingstekort bedroeg vorig jaar zo’n 10 procent van het BBP, meer dan drie keer de Europese limiet.

 

Vanwege de economische depressie en het gat op de begroting spraken Europese regeringsleiders vorig jaar een tweede noodpakket met een omvang van 130 miljard euro af. Voordat Griekenland aanspraak kan maken op dat geld, moet het land een deal sluiten met de private schuldeisers over de herstructurering van de staatsschuld.

 

Afgelopen tijd is echter gebleken dat de beoogde reductie van Griekenlands schuldenberg van meer dan 350 miljard euro met 100 miljard euro, kwijtgescholden door de private schuldeisers, niet genoeg zal zijn om voor een houdbare fiscale situatie te zorgen. Veel economen hebben daardoor opgeroepen dat de ECB en de andere eurolanden ook een deel van hun leningen aan Griekenland moeten afschrijven. Tegenover de Wall Street Journal wilde Schäuble het kwijtschelden door de officiële sector niet uitsluiten. “We moeten gaan kijken hoe het gehele pakket er uit ziet,” aldus de minister tegenover de Journal.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.