Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Van Lanschot kondigt reorganisatie aan

Van Lanschot kondigt reorganisatie aan
30 jan 2012 om 07:57

Van Lanschot heeft een reorganisatie aangekondigd om in te spelen op de veranderende markt. De bank gaat 30 miljoen euro investeren in de kwaliteit van de organisatie en dienstverlening. Daarnaast wil Van Lanschot een structurele kostenbesparing van 60 miljoen euro op jaarbasis realiseren per 2015. Dit resulteert in een personeelsreductie van 10 tot 15 procent in de komende drie jaar. Gedwongen ontslagen worden daarbij door de bank niet uitgesloten. De reorganisatielasten bedragen in de komende jaren 25 miljoen euro.

Van Lanschot liet weten, "ondanks de slechte marktomstandigheden", de tweede helft van 2011 "marginaal" winstgevend te hebben afgesloten. Dit is volgens de bank in lijn met de trading update over het derde kwartaal.

De lagere resultaten zijn volgens de bank in belangrijke mate het gevolg van de verslechterde marktsituatie sinds de zomer van 2011. Ook in het tweede halfjaar stonden de provisiebaten onder druk. Enerzijds omdat cliënten minder transacties verrichtten, anderzijds omdat wereldwijd dalende effectenbeurzen een drukkend effect hadden op de omvang van het beheerd vermogen, ondanks een netto instroom. Daarnaast is er het effect van de bewuste keuze om solvabiliteit en liquiditeit te laten prevaleren boven rendement en daarom weg te blijven van te grote risico’s. "Dit drukte in belangrijke mate het renteresultaat van de bank."

De rendementsdoelstellingen worden door Van Lanschot gehandhaafd, maar zullen niet voor 2015 worden gerealiseerd. Daarbij zijn de solvabiliteit en liquiditeit van de bank "onverminderd sterk".

Bestuursvoorzitter Floris Deckers heeft zijn vertrek in 2012 aangekondigd. De bank wijst op de veranderende markt en de looptijd van het programma vragen om nieuw leiderschap. Het verdienmodel van de financiële sector staat onder druk, aldus de bank. De aanhoudend slechte marktomstandigheden hebben hun weerslag op de rentabiliteit van de bank.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.