Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX sluit hoger, januari positief

AEX sluit hoger, januari positief
31 jan 2012 om 17:55

De Amsterdamse beurs is bijna een procent hoger gesloten. Beleggers hervonden wat van hun vertrouwen nadat maandagavond vorderingen werden geboekt in Brussel. Toch blijft de belegger dicht bij huis, stelt Han Vermeulen van Aberfeld Asset Management, die daarbij wijst op de relatief lage volumes op de vloer. Daar is de slotstand van 318,47 punten ook naar, aldus Vermeulen. "Een technisch interessant niveau met zowel aan de onderkant stevige bodems en aan de bovenkant forse plafonds." Om door deze steunen of weerstanden te breken, moet er volgens Vermeulen "heel wat gebeuren" en dit ziet de vermogensbeheerder niet op korte termijn het geval zijn. De AEX sloot vandaag de maand januari af met een koerswinst van 6 punten na een slotstand eind december van 312,47 punten.

Uit Amerika kwamen vanmiddag tegenvallende cijfers. Het consumentenvertrouwen en de Chicago PMI bleken onverwacht gedaald en ook de huizenprijzen staan nog altijd onder druk. Wall Street noteert op verlies, maar de Europese beurzen absorbeerden het tegenvallende nieuws goed. Han Vermeulen wijst op het verlies maandag op de Europese beurzen waarna Wall Street in de avonduren nog herstelde. Deze correctie vindt vandaag pas in Europa plaats, legt de vermogensbeheerder uit.

Maurice Mureau van Keijser Capital had gerekend op betere cijfers uit Amerika en noemt de ondertoon "licht positief". Ook in Duitsland lijkt de situatie langzaam aan te verbeteren. Vanochtend bleek dat de arbeidsmarkt wederom verder aantrok.

Stijgers en dalers

De AEX werd dinsdag bediend door de financiële waarden en olie. Aegon won 4,4 procent en ING 3,6 procent. Zwaargewicht Shell stutte de hoofdindex eveneens flink met een koerswinst van 1,5 procent, na goede cijfers van Exxon Mobil. Voor de jaarcijfers, die donderdag door Shell bekend worden gemaakt, is Han Vermeulen optimistisch gestemd. Michael Jabroer van Mijnbroker gaf aan dat het gerucht in de markt gaat dat Shell bij de jaarpublicatie een verhoging van het dividend bekend maakt.

SBM Offshore, toeleverancier van oliefabrikanten, won vandaag 3,3 procent, na recent flink te zijn afgestraft na een winstwaarschuwing. Aperam (+2,9%) profiteerde van de verkoop van de roestvrijstaal divisie door ThyssenKrupp, wat wordt gezien als een volgende stap in het consolidatieproces waarin de sector zich bevindt.

De koersverliezen van componenten in de AEX waren aan de lage kant, vaak niet meer dan een paar tienden van een procent. Negatieve uitschieter was ArcelorMittal dat maar liefst 1,9 procent inleverde.

Waar DSM nog met een koerswinst van 1,1 procent profiteerde van een koersdoelverhoging door Goldman Sachs, leverde ditzelfde AkzoNobel niets op (-0,3%).

In de midkap was het Delta Lloyd die met een koerswinst van 2,0 procent aan kop ging. Grootste verliezers waren Binck (-2,0%) en Heijmans (-1,8%). Binck kreeg een koersdoelverlaging door ING naar 11,50 euro. Het resultaat over het vierde kwartaal viel tegen en Binck begon volgens analisten van ING ook het nieuwe jaar slecht.

Heijmans gaf voorbeurs een winstwaarschuwing af. Er werd vooral flink afgewaardeerd op de vastgoedpositie van de bouwer. Hoewel analisten rekening hielden met een waarschuwing, sprak Michel Aupers van Rabo Securities toch van een "koude douche". De afschrijving van 45 miljoen euro op de vastgoedposities van de bouwer  zijn circa het dubbele van waar Edwin de Jong van SNS Securities rekening mee hield. Wel geeft de waarschuwing door Heijmans blijk van "een realistischer beeld", aldus Aupers.

Smallcap Dockwise dikte vandaag 5,4 procent aan in waarde na een positief analistenrapport van Kepler Research.

Tussenstand Wall Street

Rond het sluiten van de markten in Europa noteerde Wall Street lager. De toonaangevende Dow Jones Index verloor rond de klok van half zes een half procent op 12.590,26 punten. De breder samengestelde S&P500 leverde op dat moment 0,3 procent in en de Nasdaq moest eveneens 0,3 procent prijsgeven.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.