Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX sluit lager na winstnemingen

AEX sluit lager na winstnemingen
4 jan 2012 om 18:06

De AEX is woensdag na vier dagen winst lager gesloten. Beleggers namen winst in aanloop naar het Amerikaanse ADP banenrapport dat morgen verschijnt. Uit het rapport van de ECB bleek vanochtend dat banken elkaar nog steeds niet vertrouwen en forse bedragen parkeerden bij de ECB. Op de obligatiemarkt viel de enorme stijging van het rendement op Spaanse tienjarige staatsobligaties op nadat geruchten de ronde deden dat de Spaanse overheid steun zou willen vragen aan het noodfonds van de EU en het IMF.

 

De AEX sloot de dag af met een verlies van 1,1 procent tot 314,53 punten. De DAX verloor 0,8 procent na een succesvolle Duitse veiling, terwijl de Franse beurs 1,6 procent rood kleurde.

 

Ed Manie van Keijser Capital en Han Vermeulen van Aberfeld Asset Management stellen dat het verlies van de Amsterdamse hoofdindex onder meer te verklaren is door winstnemingen na de opmars van de afgelopen vier dagen. “Beleggers blijven verder dicht bij huis”, zo zegt Manie. De markt kijkt volgens Manie al uit naar het Amerikaanse ADP banenrapport dat morgen verschijnt en een voorbode is van de werkgelegenheidscijfers die de Amerikaanse overheid vervolgens vrijdag bekend maakt.

 

Vanochtend bleek dat de ECB’s depositofaciliteit afgelopen nacht meer gebruikt is door banken in vergelijking met dinsdag. Banken parkeerden afgelopen nacht 453,181 miljard euro bij de centrale bank. Dat is meer dan de 446,262 miljard euro die banken gisteren stalden bij de ECB. Het is de zevende dag op rij dat banken meer dan 400 miljard euro bij de centrale bank parkeren.

 

Stijgers en dalers

Financials behoorden binnen de AEX tot de grootste verliezers door onder meer de berichtgeving van de ECB. Ook het nieuws dat de Italiaanse bank UniCredit bij de uitgifte van nieuwe aandelen een forse korting biedt droeg bij aan het verlies onder de financials. Aegon en ING verloren 2,2 en 1,4 procent, waar SNS Reaal 4,1 procent inleverde. Andere dalers binnen de hoofdindex waren grondstof gerelateerde aandelen. Aperam leverde 1,9 procent in, waar ArcelorMittal 1,3 procent lager koerste. Philis was de grootste daler met 3,2 procent gevolgd door Air France-KLM (-2,7%).

 

Sterkste stijgers binnen de AEX waren PostNL (+1,1%) en TNT Express (+0,6%). De ander twee stijgers betroffen Royal Dutch Shell (+0,4%) en DSM (+0,3%).

 

In de Midkap leverde AMG 5,0 procent in nadat de onderneming gisteren nabeurs bekend maakte dat dochterbedrijf Timminco bescherming heeft aangevraagd tegen schuldeisers. Het verlies voor AMG bij een eventueel faillissement lijkt meer dan 18 miljoen dollar te bedragen.

 

Smallcap AMT dikte woensdag bijna 17 procent in waarde aan. De biotechonderneming kreeg goed bericht uit Amerika. De FDA kende een gentherapie voor de behandeling van hemofilie B het weesgeneesmiddelen status toe. Eind 2011 gebeurde ditzelfde al in Europa. 

 

Hoewel het een rustige dag was viel Spanje op de obligatiemarkt op. Het rendement op 10-jarige Spaanse staatsobligaties schoot ineens omhoog van 5,29 naar 5,43 procent. Spaanse media meldden dat de overheid van plan is aan te kloppen bij het noodfonds van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds. Met deze steun zou de Spaanse overheid de bankensector van het land willen herstructureren. Het Italiaanse rendement sloot vlak op 6,91 procent. Op Duits papier liepen de rendementen terug na een geslaagde obligatieveiling.

 

Tussenstand Wall Street

Halverwege de Amerikaanse handelsdag noteert Wall Street lager. De Dow Jones-index daalt 0,3 procent tot 12.360,64 procent. De S&P 500 en Nasdaq verliezen beide een half procent.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.