Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Aandelen Unicredit fors onderuit na claimemissie

Aandelen Unicredit fors onderuit na claimemissie
5 jan 2012 om 12:18

Aandelen Unicredit staan vanochtend zwaar onder druk en de handel heeft zelfs enige tijd stil gelegen na de aankondiging van een claimemissie op woensdag, die tegen een forse korting wordt geplaatst.

 

Naast de forse korting maken volgens Reuters beleggers zich zorgen over de deelname aan de emissie door de historische aandeelhouders van Unicredit, die voor minder dan een kwart hebben ingeschreven. Dat is lager dan waar sommige analisten op hadden gerekend, aldus het persbureau.

 

Op de beurs van Milaan is Unicredit, de grootste bank in Italië, (-11,2%) de sterkste daler. De FTSE MIB index kelder met 2,5 procent.

 

Gisteren ging de koers van Unicredit onderuit met 14,5 procent nadat de bank aankondigde 7,5 miljard euro aan gewone aandelen uit te geven tegen een korting van 69 procent. De emissie is volgens Unicredit tegen voorwaarden volledig onderschreven door de underwriters, een bankensyndicaat dat bestaat uit Bank of America Merrill Lynch en Mediobanca en 25 andere instellingen.

 

Unicredit moet de emissie doen om aan de kapitaaleisen van Europese toezichthouders, de EBA, te voldoen. De bank moet volgens de EBA 7,97 miljard euro aan kapitaal ophalen om te voldoen aan een Tier 1 kern kapitaal ratio, het eigen vermogen bestaand uit gewone aandelen, van 9 procent van de naar risico gewogen activa.

 

Europese toezichthouders bepaalden eind vorige jaar dat Europese banken om aan de eis van 9 procent te voldoen voor de zomer hun kapitaalpositie met 115 miljard euro moeten zien te versterken. Banken kunnen dat doen door aandelen uit te geven, risicovollere activa terug te brengen of winsten in te houden. Slagen banken er niet in om op eigen kracht aan de eisen te voldoen, dan moeten zij een beroep doen op nationale overheden. Heeft ook de overheid niet de middelen om de bank(en) te versterken, dan moeten de bank(en) en de overheid met de pet in hand naar het EFSF, het Europese noodfonds.

 

Het Spaanse Santander heeft volgens de EBA met 15 miljard euro het grootste kapitaaltekort.

 

Aandelen Unicredit zijn afgelopen jaar gekelderd van rond de 20 euro begin 2011 naar 4,81 euro vandaag aan het begin van de middag vanwege zorgen over acute liquiditeitsproblemen. Daarbij is de handel in het aandeel dankzij scherpe koersdalingen tientallen keren stilgelegd. Vanwege gebrek aan geschikt onderpand moest de bank nieuw uitgegeven obligaties gedekt door de Italiaanse staat indienen als onderpand voor de 3-jaars ECB leningen, zeiden bronnen vorige week tegenover Bloomberg.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.