Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Damrak tweede dag op rij lager op Europese zorgen

Damrak tweede dag op rij lager op Europese zorgen
5 jan 2012 om 18:10

Het Damrak is vanmiddag voor de tweede dag op rij lager gesloten waarbij zorgen over de eurozone crisis overwegend meevallend economisch nieuws uit de VS overschaduwden. Beleggers waren vandaag risico-avers en de euro daalde ten opzichte van de dollar naar de laagste stand sinds september 2010 vanwege nervositeit over de toestand in Europa. Ten opzichte van de yen bereikte de euro een nieuw elfjarig dieptepunt.

 

De AEX zakte 0,8 procent naar 311,92 punten waarbij slechts drie hoofdfondsen hoger eindigden. De euro/dollar zakte van 1,295 naar 1,278.

 

“De euro gaat omlaag vanwege toegenomen onzekerheden [in de eurozone],” zegt Andre van Eerden van Aberfeld Vermogensbeheer, wijzend op de slecht ontvangen Franse obligatieveiling en problemen rond de bailouts van Griekenland. Van Eerden schrijft naast de vlucht naar veiligheid de hardere dollar ook toe aan de aantrekkende Amerikaanse economie.

 

Wekelijkse steunaanvragen daalden vorige week sterker dan verwacht met 15.000 naar 372.000. Daarbij kwamen de aanvragen voor de vijfde week op rij uit onder het breakeven niveau van 400.000 waarbij de werkgelegenheid in evenwicht is. Volgens loonstrookjesverwerker ADP kwamen er vorige maand 325.000 banen bij, bijna twee keer zo veel als verwacht. Enige tegenvaller was de minder sterk dan verwachte groei in de Amerikaanse dienstensector, bleek uit de ISM index.

 

In Europees nieuws steeg de risico-opslag voor Franse 10-jaars staatsobligaties van 1,38 naar 1,48 procent – de hoogste stand sinds november – nadat Frankrijk bij een obligatieveiling de rente voor de benchmark 10-jaars zag stijgen. Volgens de Europese Commissie is de betaling van de volgende tranche noodkrediet aan Griekenland met drie maanden uitgesteld naar maart. Een Hongaarse obligatieveiling was voor een groot deel ongedekt en het land moet vanwege hoge buitenlandse schulden in euro’s en Zwitserse frank en de zwakker wordende forint mogelijk voor het eerst sinds 2008 een beroep doen op IMF-noodleningen.

 

Op de obligatiemarkt stonden Italiaanse en Spaanse staatsobligaties onder druk, waarbij het rendement op de Spaanse 10-jaars steeg van 5,43 naar 5,63 procent, de hoogste stand sinds 14 december. Op de andere Europese aandelenbeurzen liepen de verliezen uiteen van 0,2 procent voor Frankfurt tot 3,7 procent voor Milaan. Vooral banken moesten het ontgelden, waarbij het Italiaanse Unicredit na gebrekkige vraag en een forse korting bij een 7,5 miljard euro grote claimemissie kop van jut was. De koers van de grootste Italiaanse bank kelderde meer dan 17 procent en toezichthouders legden de handel in het aandeel vijf keer stil.

 

Stijgers en dalers

Op het Damrak waren veilige anti-cyclische aandelen zoals Unilever (1,4%) en Vopak (+0,6%) gewild. “Mensen willen absoluut in de kwaliteitsaandelen stappen,” zegt Van Eerden over de twee bedrijven, die tot best presterende Amsterdamse fondsen in 2011 behoorden.

 

Met name bouwers en financials stonden onder druk. ING kelderde 3,5 procent en SNS Reaal leverde 4,9 procent in. BAM (-4,6%) en Heijmans (4,0%) eindigden lager nadat economen van ING in een rapport schreven dat de bouwproductie na groei van 4 procent in 2011 in 2012 zal krimpen met 2 procent. Op de AEX waren Air France-KLM (-5,0%) en PostNL (-4,6%) hekkensluiter.

 

Tussenstand Wall Street

Wall Street heeft de lows van de dag aan het begin van de middaghandel achter zich gelaten. De Nasdaq gaat aan kop met een winst van 0,1 procent. De S&P 500 zakt 0,2 procent en de Dow Jones levert 0,4 procent in.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.