Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Hongarije met pet in de hand naar IMF

Hongarije met pet in de hand naar IMF
5 jan 2012 om 13:22

Hongarije wil mogelijk voor het eerst sinds 2008 een beroep doen op noodleningen van het IMF en de EU, schrijft de Wall Street Journal. Volgens de zakenkrant dreigt in financiële crisis in Hongarije doordat het beleggers hun geld weghalen uit het land en de Hongaarse forint en staatsleningen dumpen.

 

Volgens de Journal heeft de Hongaarse regering van premier Victor Orban vooraf aan het overleg met het Fonds en de EU geen eisen gesteld. Dat lijkt te betekenen dat de regering de houding over een serie controversiële maatregelen matigt.

 

Orbans regering, die kan rekenen op een grote meerderheid in het parlement, heeft een serie omstreden maatregelen genomen om de onafhankelijk van rechtsprekende instellingen, de centrale bank en de pers in te perken.

 

In 2008 kreeg Hongarije een bailout van in totaal van 25 miljard dollar van het IMF, de EU en de Wereldbank.

 

Overschot lopende rekening en zwakke forint

Hongarije heeft, in tegenstelling tot eurolanden zoals Spanje en Griekenland, dankzij een sterk gedeprecieerde valuta in 2010 en waarschijnlijk ook in 2011 een overschot op de lopende rekening van de betalingsbalans. Dat houdt in dat het totale saldo van de export en import van goederen en diensten en de betaalde en ontvangen primaire inkomens – zoals rente – positief is. Dat zou moeten betekenen dat het land geen buitenlandse schulden opbouwt. Hongarije heeft echter tot aan 2008 forse schulden in buitenlandse valuta’s, met name in euro’s en in Zwitserse frank opgebouwd. Dat betekent dat bij een forse daling van de forint de waarde van de schulden en de rentebetalingen in forints scherp zou stijgen en het land failliet kan gaan.

 

De forint noteert vandaag boven de 324 voor 1 euro, het hoogste niveau ooit. Ten opzichte van de Zwitserse frank staat de forint net onder het recordniveau van augustus.

 

Het rendement op 10-jaars Hongaarse staatsobligaties stijgt van 10,9 naar 11,34 procent, het hoogste niveau sinds 2009 nadat een obligatieveiling deels ongedekt bleef. Nieuwsmedia meldden dat het land met een 10-jaars staatslening 45 miljard forint (139 miljoen euro) hoopte op te halen, maar bleef haken op 35 miljard forint. Vergeleken met de vorige veiling van 10-jaars schulden steeg het rendement van 7,91 naar 9,96 procent.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.