Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Damrak lager ondanks meevallend Amerikaans banenrapport

Damrak lager ondanks meevallend Amerikaans banenrapport
6 jan 2012 om 18:08

Het Damrak is vandaag licht lager gesloten vanwege verliezen voor zwaargewicht Unilever en aanhoudende zorgen over de eurozone crisis. Een meevallend Amerikaans banenrapport raakte ondergesneeuwd en beleggers hadden het hoofd bij het cijferseizoen, dat maandag traditiegetrouw officieus wordt afgetrapt door Alcoa.

 

“Aan de ene kant heb je goed nieuws uit Amerika, maar aan de andere kant is de situatie in Italië en Spanje zeer moeilijk,” zegt Barry van der Laan, hoofd IG Markets Nederland.

 

Ook vandaag weer wezen macrocijfers op een sterker wordende Amerikaanse economie. In december kwamen er 200.000 banen bij, ruim boven de verwachting van 155.000. De banengroei in de private sector van 212.000 was eveneens groter dan verwacht. Het grootste deel van de banengroei van 164.000 bij zakelijke dienstverleners leek echter te maken te hebben met het feestdagenseizoen. Vanwege de toename van de arbeidsplaatsen zakte de werkloosheid meevallend genoeg van 8,7 naar 8,5 procent.

 

“Het rapport is hartstikke leuk,” zegt Van der Laan, maar “8,5 procent werkloosheid is niet veel minder erg [dan 9 procent werkloosheid]” en “geen reden voor Dow 14.000.” Van der Laan stelt dat beleggers de boot vandaag bewust afhielden en uitkijken naar het cijferseizoen, waaruit moet blijken of dividenden en winsten gehandhaafd kunnen blijven.

 

De AEX daalde 0,3 procent naar 311,11 punten. Op weekbasis verloor de AEX een half punt. Unilever (-2,4%), dat adviesverlagingen van Buy naar Hold krijg van ING en Rabo, leidde vanmiddag de verliezers. Air France-KLM (3,9%) en TNT Express (+2,6%) waren koplopers.

 

Op de andere Europese beurzen leidde Milaan (-0,8%) de verliezers. Londen steeg juist een half procent. Op de Stoxx 600 waren banken de sterkste dalers waarbij ook vandaag het Italiaanse Unicredit (-11,1%) het wederom moest ontgelden. Op de obligatiemarkt sloot de Italiaanse 10-jaars rente op 7,13 procent, het hoogste slot sinds eind november. Het Spaanse equivalent sloot op 5,71 procent, het hoogste slot sinds medio december.

 

In tegenstelling tot de VS was het economisch nieuws vanochtend juist overwegend tegenvallend. Duitse industriële orders daalden in november drie keer zo sterk als verwacht met 4,8 procent. Eurozone detailhandelsverkopen daalden die maand twee keer zo sterk als verwacht met 0,8 procent. Vanwege de zwakke Europese cijfers en het uitblijven van risicobereidheid zakte de euro/dollar van 1,282 naar 1,270, de laagste stand in bijna anderhalf jaartijd. Marktkenners zien een steun voor het valutapaar op 1,2588 en een weerstand op 1,3077.

 

Wall Street noteert aan het begin van de middaghandel verdeeld. De Nasdaq stijgt 0,3 procent, terwijl de S&P 500 en de Dow Jones rond de 0,1 procent inleveren.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.