Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Rutte tegen verhogen crisisfondsen eurozone

Rutte tegen verhogen crisisfondsen eurozone
6 jan 2012 om 19:47

Premier Mark Rutte heeft gezegd dat het permanente crisismechanisme ESM en de toezegging van Europese landen om extra geld beschikbaar te stellen voor het IMF genoeg zijn om in te zetten in de eurozone crisis. Ruttes uitspraken staan in contrast met uitlatingen gisteren van DNB-president Klaas Knot, die zei dat eurolanden juist meer crisismiddelen beschikbaar moeten hebben.

 

Rutte zei dat er “genoeg kracht” zit in het 500 miljard euro grote ESM en de afspraak van Europese landen om 200 miljard euro beschikbaar te stellen voor het IMF, meldt Bloomberg. Rutte deed de uitspraken in Beieren bij een bijeenkomst van CSU, de zusterpartij van bondskanselier Angela Merkels CDU.

 

In het TV-programma Nieuwsuur zei Knot dat het dwarsliggende Duitsland het vergroten van de crisismiddelen juist moet steunen. Volgens de DNB-president zijn de tot nog toe genomen maatregelen te traag tot stand gekomen en te beperkt van omvang.

 

“Dat is duidelijk dat het niet genoeg is, daar is iedereen het over eens,” zei Knot over het huidige noodfonds EFSF, dat nog zo’n 250-270 miljard euro over heeft van de effectieve capaciteit van 440 miljard euro. “Ik hoop dat we van de tijd tot maart kunnen gebruiken om onze Duitse collega’s daarvan te overtuigen,” aldus Knot.

 

Europese regeringsleiders hebben afgesproken het ESM in de loop van 2012, een jaar eerder dan gepland, actief te maken. Het ESM beschikt in tegenstelling tot het huidige noodfonds EFSF over echt kapitaal dat wordt betaald door de eurolanden. Het EFSF, dat onge heeft alleen garantiekapitaal en moet zichzelf volledig zien te financieren in de geld- en kapitaalmarkt. Merkel en president Nichalos Sarkozy ontmoeten elkaar op maandag om te overleggen over de crisisstrategie, die voor een EU-top in maart gereed moet zijn.

 

Merkel en Rutte menen dat er geen kant-en-klare oplossing is om de crisis direct op te lossen en hebben voorstellen zoals gemeenschappelijke Europese obligaties en het financieren van het EFSF door de ECB en grootschalige steunaankopen van staatsobligaties van de hand gewezen. Beide regeringsleiders stellen dat landen zoals Portugal en Spanje uit de crisis kunnen komen door middel van bezuinigingen en structurele hervormingen.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.