Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Eurozone moet intact blijven

Eurozone moet intact blijven
9 jan 2012 om 14:32

Bondskanselier Angela Merkel en president Nicholas Sarkzoy willen dat de eurozone intact blijft. Ook Griekenland, volgens Merkel en Sarkozy een “uitzonderingsgeval”, moet in de monetaire unie blijven. Merkel en Sarkozy deden de uitspraken in Berlijn naar aanleiding van overleg tussen de twee leiders eerder op de dag.

 

“Het is onze bedoeling dat geen enkel land de eurozone moet verlaten,” zei Merkel. Sarkozy zei daarover dat “elk lid van de eurozone zijn best moet doen om de euro te redden.”

 

De uitspraken komen nadat Der Spiegel dit weekend schreef dat het IMF meent dat extra maatregelen om de Griekse overheidsfinanciën op orde te krijgen noodzakelijk zijn. De vraag is daarbij wie de lasten gaat dragen: meer bezuinigingen die Grieken zullen treffen, belastingbetalers in rijkere eurolanden die meer noodhulp moeten ophoesten of grotere verliezen voor obligatiehouders. De Duitse minster van Financiën Wolfgang Schäuble opperde voor meer verliezen voor obligatiehouders.

 

Fiscaal pact

Sarkzoy zei onderhandelingen over een nieuw Europees fiscaal pact de komende dagen te willen afronden voorafgaand aan de EU-top van 30 januari. Merkel, die hamerde  op arbeidsmarkthervormingen om banen en economische groei te creëren. waarschuwde daarbij dat de crisis niet met een top te verhelpen is.

 

ESM eerder actief

Sarkozy zei verder vanmiddag dat het ESM, het 500 miljard euro grote permanente crisismechanisme voor de eurozone, een jaar eerder dan gepland in juli operationeel moet zijn. Verder komt volgens de president het Franse begrotingstekort beneden de doelstelling van 5,7 procent uit van 7,1 procent in 2010. Sarkozy bevestigde de doelstellingen van tekorten van 4,5 procent in 2012 en 3 procent – de Europese limiet – in 2013.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.