Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Slecht nieuws voor Obama, maar goed nieuws voor beleggers?

Slecht nieuws voor Obama, maar goed nieuws voor beleggers?
11 sep 2012 om 08:15

Op vrijdag 7 september publiceerde het Amerikaanse ministerie van arbeid de werkgelegenheidscijfers over de maand augustus. 
Slechts 96.000 banen kwamen erbij in de afgelopen maand. Een ronduit teleurstellend cijfer voor de Amerikanen in het algemeen en Barack Obama in het bijzonder. Maar zijn er ook lichtpunten voor beleggers?

 

Slecht voor Obama

Het banenrapport liet niet alleen zien dat de gemiddelde banengroei over de afgelopen 3 maanden op 93.000 uit kwam, ook het aantal Amerikanen dat deelneemt aan het arbeidsproces daalde aanzienlijk met 368.000. Daarmee daalde de participatiegraad van de Amerikaanse bevolking naar het laagste niveau sinds 1981. Een deel van de Amerikanen geeft het zoeken naar werk gewoonweg op. Ouderen gaan eerder met pensioen en jongeren kiezen ervoor om door te studeren (hetgeen op zich geen verkeerde ontwikkeling is).

 

Het werkeloosheidspercentage komt uit op 8,1% en dat is slecht nieuws voor Obama. In de Amerikaanse geschiedenis zou Obama de eerste president worden die herkozen wordt terwijl de werkeloosheid boven de 8% is.

 

Om de werkeloosheid in 3 jaar te laten dalen naar 6% is een banengroei van 193.000 banen per maand nodig. Dat lijkt nu een haast onhaalbaar cijfer en zal door de Republikeinen gebruikt worden om Obama verder onder vuur te nemen. 

 

Goed voor beleggers?

Al geruime tijd is er binnen de Amerikaanse centrale bank discussie over de noodzaak voor een nieuwe ronde van stimuleringen, QE3. Tijdens de bijeenkomst eind augustus in Jackson Hole liet FED lid Dennis Lockhart zich ontvallen dat een banengroei beneden de 100.000 banen per maand alle discussie binnen de FED over de noodzaak van nieuwe doet verstommen. Met andere woorden; dan komt er nieuwe ronde van stimuleringen.

 

Aanstaande woensdag en donderdag komt het rentebepalende comité van de FED bijeen. Dit is voor Bernanke het moment om commentaar te geven op de recente economische data en daad bij het woord te voegen.

 

Nieuwe rondes van stimuleringen worden dan naar alle waarschijnlijkheid aangekondigd, hetgeen de aandelenmarkt op korte termijn naar nieuwe hoogtes kan brengen. Hoelang de drugs dit maal werken valt te bezien, maar vooralsnog zit er een kleine rally in het vat.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.