Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursupdate: Damrak hoger, AEX kan jaarrecord overtreffen

Beursupdate: Damrak hoger, AEX kan jaarrecord overtreffen
10 jan 2013 om 14:19

Het Damrak heeft in de loop van de handelsdag de openingswinst stapje voor stapje uitgebouwd nadat uit China overwegend meevallende macrocijfers kwamen en Spanje en Italië een stuk goedkoper uit waren bij schuldenveilingen vanochtend.

 

De AEX wint een half procent op 351,63 punten. Het slotrecord van de AEX voor 2013 staat op 351,73 punten, de hoogste stand sinds mei 2011.

 

“Wij hebben de verwachting dat we doorgaan [naar 370 punten]. Iedereen is positief,” zegt André van Eerden van Aberfeld Vermogensbeheer, die toevoegt dat “dat ook een moment is om juist alert te zijn.”

 

“De beurs wordt steeds gedreven door positief nieuws,” vervolgt Van Eerden, die daarbij met name wijst op de terugkeer van kapitaal naar crisislanden in de eurozone. De zorgen over de crisis verzwakken “en dan is Europa goedkoop,” stelt de marktkenner. 

 

Voorafgaand aan de persconferentie van de Europese Centrale Bank in Frankfurt van 14:30 is Milaan in Europa koploper met een winst van 0,7 procent. Frankfurt stijgt 0,3 procent, maar Parijs levert 0,1 procent in. De euro/dollar stijgt van 1,304 naar 1,312 na succesvolle Spaanse en Italiaanse schuldenveilingen.

 

Op de obligatiemarkt daalt de Spaanse 10-jaars rente volgens Bloomberg koersen met een forse 19 basispunten naar 4,95 procent. Het is voor het eerst sinds maart dat de rentestand onder de psychologische grens van 5,0 procent is uitgekomen. Voor Italiaanse 12-maands schulden en Spaanse 5-jaars schulden daalden de leenkosten met 0,6 procentpunt vanochtend bij veilingen. 

 

Eerder vanochtend boekten de meeste Aziatische beurzen winst nadat bleek dat de groei van de Chinese uitvoer aantrok naar 14,1 procent in december. Dat was hoger dan de Bloomberg consensusverwachting van plus 5,0 procent en de groei van 2,9 procent in november. Een aantal monetaire cijfers voor december waren echter zwakker, maar de verwachting is nog steeds dat de groei van de Chinese economie vanaf het vierde kwartaal van 2012 zal aantrekken.

 

Geen nieuwe maatregelen ECB door hoop uitbodeming economie

De focus van beleggers zal tijdens de maandelijkse ECB-persconferentie liggen op de monetaire versplintering in de eurozone, de sterk uiteenlopende rentestanden en kredietomstandigheden in de regio. Nieuwe maatregelen naast het bestaande maar nog niet geactiveerde obligatieaankoopprogramma OMT worden echter niet verwacht. 

 

“Onze inschatting is dat de ECB waarschijnlijk de mening heeft dat het OMT een effectief beleidsinstrument is en niet het risico wil lopen het nu te verzwakken door andere maatregelen,” schreef Nomura econoom Nick Matthews in een commentaar.

 

Eerder vandaag handhaafde de ECB de rentestand conform de verwachting op 0,75 procent. Dat het ook ditmaal niet tot een renteverlaging kwam, was waarschijnlijk wederom het gevolg van het feit dat ECB-topmannen zich gesterkt ziet in een handvol macrocijfers die de afgelopen maanden wijzen op een uitbodeming van de recessie. 

 

Zo is de inkoopmanagersindex voor de eurozone al een aantal maanden lang aan het stijgen, waarbij het cijfer nog wel steeds wijst op economische krimp. Daarnaast verbeterde het economisch sentiment in december voor de tweede maand op rij. Zowel huishoudens en ondernemers zijn echter nog steeds erg somber gestemd over het economisch klimaat.

 

Enig macrocijfer waar beleggers vandaag nog naar kijken, zijn de wekelijkse steunaanvragen uit Amerika.

 

Stijgers en dalers 

KPN (+2,5%) blijft de winstreeks voortzetten en Philips stijgt 2,8 procent nadat Bank of America Merrill Lynch het advies verhoogde van Neutraal naar Kopen. 

 

Daarnaast wint ArcelorMittal 0,7 procent nadat het de emissie van 4,0 miljard dollar heeft afgerond. Volgens analisten van ING is de emissie, die een half miljard dollar groter dan beoogd was, waarschijnlijk vooral bedoeld voor het overnemen van de staalfabriek in de Amerikaanse deelstaat Alabama van ThyssenKrupp. De overnameprijs zou 2 miljard kunnen bedragen. 

 

Air France kruipt 0,2 procent hoger na berichtgeving dat de 69 jaar oude CEO Jean-Cyril Spinetta uiterlijk in het tweede kwartaal van 2014 zijn functie bij de luchtvaartmaatschappij zal neerleggen. 

 

Heineken (-3,0%) leidt de verliezers nadat Bank of America het advies verlaagde van Neutraal naar Underpeform. Ook zwaargewicht Unilever (-1,1%), dat van Goldman Sachs een koersdoelverhoging van 37,80 naar 38,90 euro bij een ongewijzigd koopadvies kreeg, staat onder druk. Royal Dutch Shell, na Unilever het meest zwaarwegende fonds, levert 0,3 procent in. 

 

Op de AMX zijn Delta Lloyd (+3,5%) en Heijmans (+3,5%) opvallende winnaars. Smallcap Rood Microtec, dat volgens SNS Securities een sterker dan verwachte omzetkrimp over 2012 rapporteerde, levert 5,6 procent in. Beter Bed kreeg een adviesverhoging van SNS Securities naar Accumuleren, wat samenvalt met een koerswinst van 1,9 procent. 

 

KPN en Philips trekken de kar op groen Damrak. Zwaargewicht Unilever beperkt winst AEX. 

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.