Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Damrak opent licht hoger na meevallende Chinese cijfers

Damrak opent licht hoger na meevallende Chinese cijfers
10 jan 2013 om 08:25

Het Damrak opent vanochtend naar verwachting met een kleine winst nadat Wall Street en de meeste beurzen in Azië hoger sloten. De betrekkelijk goede start van het cijferseizoen en sterk meevallende Chinese macrocijfers van vanochtend zorgen voor een licht positieve stemming voorafgaand aan het rentebesluit van de Europese Centrale Bank. 

 

Volgens de futures zal de AEX waarschijnlijk openen met een winst van 0,2 procent nadat de index gisteren 0,3 procent hoger eindigde op 350,00 punten rond. Winsten in Azië lopen uiteen van 0,3 procent voor Shanghai tot 0,7 procent voor de Nikkei in Tokio.

 

Eerder vanochtend bleek dat de groei van de Chinese uitvoer aantrok naar 14,1 procent in december, hoger dan de Bloomberg consensusverwachting van plus 5,0 procent en de groei van 2,9 procent in november. Een aantal monetaire cijfers waren echter zwakker, maar de verwachting is nog steeds dat de groei van de Chinese economie vanaf het vierde kwartaal van 2012 zal aantrekken.

 

Op Wall street pakte de S&P 500 gisteravond een winst van 0,3 procent nadat beleggers opgelucht reageerden op de overwegend meevallende kwartaalcijfers van aluminiumproducent Alcoa, die op dinsdagavond nabeurs naar buiten kwamen.

 

De Europese Centrale Bank zal vandaag naar verwachting de rente handhaven nadat in december er bijna een renteverlaging plaatsvond doordat de ECB de groeiramingen voor de eurozone sterk verlaagde. 

 

Dat het ook ditmaal niet tot een renteverlaging zal komen, is wederom het gevolg van het feit dat ECB-topmannen zich gesterkt ziet in een handvol macrocijfers die wijzen op een uitbodeming van de recessie. Zo is de inkoopmanagersindex voor de eurozone al een aantal maanden lang aan het stijgen, waarbij het cijfer nog wel steeds wijst op economische krimp. Daarnaast verbeterde het economisch sentiment in december voor de tweede maand op rij. Zowel huishoudens en ondernemers zijn echter nog steeds erg somber gestemd over het economisch klimaat.

 

De focus van beleggers zal tijdens de maandelijkse ECB-persconferentie liggen op de monetaire versplintering in de eurozone, de sterk uiteenlopende rentestanden en kredietomstandigheden in de regio. Nieuwe maatregelen naast het bestaande maar nog niet geactiveerde obligatieaankoopprogramma OMT worden niet verwacht.

 

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 steeg 0,3 procent naar 1.461,02 punten, de Dow Jones eindigde 0,5 procent hoger op 13.390,51 punten en de Nasdaq sloot 0,5 procent in het groen op 3.105,81 punten.

 

Bedrijfsnieuws 

ArcelorMittal heeft woensdag circa 4 miljard dollar uit de kapitaalmarkt gehaald. Met de uitgifte van 104 miljoen nieuwe aandelen tegen een stukprijs van 16,75 dollar haalde ArcelorMittal 1,75 miljard dollar op. Met een driejarige automatische converteerbare obligatie harkte de staalreus nog eens 2,25 miljard dollar binnen. De minimale conversieprijs bedraagt 16,75 dollar, gelijk aan de nieuw uitgegeven aandelen, en maximaal 20,94 dollar. De familie Mittal heeft voor 300 miljoen dollar nieuwe aandelen gekocht en voor ditzelfde bedrag aan converteerbare obligaties. ArcelorMittal deed de emissie om schulden af te lossen. Het bedrijf kijkt inmiddels ook al weer naar overnames. Daarbij is het vizier gericht op de staalfabrieken in de Amerikaanse deelstaat Alabama van de Europese concurrent ThyssenKrupp.

 

Delta Lloyd heeft per 23 januari een tweede notering aangevraagd op NYSE Euronext Brussel. De extra notering is een bevestiging van het belang van België als tweede huismarkt. Dat meldt de verzekeraar vanochtend. De toevoeging in Brussel moet daarnaast zorgen voor meer diversificatie van het aandeelhoudersbestand en betere toegang tot de kapitaalmarkt. De hoofdnotering blijft Amsterdam en er zullen ook geen nieuwe aandelen worden geplaatst.

 

Verwachtingen

– ECB rentebesluit 0,75% (Bloomberg) vorig 0,75%

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.