Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

ECB blijft weer aan de zijlijn

ECB blijft weer aan de zijlijn
10 jan 2013 om 17:39

De Europese Centrale Bank is vandaag voor het vierde rentebesluit op rij aan de zijlijn gebleven nu de eurozone crisis tot rust is gekomen en er een handvol lichtpuntjes te zien zijn in de in recessie verkerende economie. Dit blijkt uit de maandelijkse persconferentie van de ECB in Frankfurt. 

 

Volgens Draghi wordt de financiële versplintering van de eurozone, die zichtbaar is in de sterk uiteenlopende kredietomstandigheden en rentestanden tussen Noord en Zuid, “geleidelijk gerepareerd.”

 

“Er bestaat een positieve terugkoppeling als zaken goed gaan en dat is wat nu het geval is,” aldus Draghi, die zeker nog geen verkrapping van het monetaire beleid zei te overwegen. 

 

Vanwege de dreiging van ongelimiteerde obligatieaankopen door de ECB, blijft de Spaanse en Italiaanse rente dalen. Zo kwam de Spaanse 10-jaars rente vandaag voor het eerst sinds maart onder de 5,0 procent uit. Beide landen waren vanochtend bij schuldenveilingen fors goedkoper uit. Ook is kapitaal de afgelopen maanden teruggekeerd naar crisislanden na de omvangrijke kapitaalvlucht in de eerste helft van 2012.

 

De hoop is dat de terugkeer van financiële rust ook zal doorsijpelen naar de reële economie. 

 

“De ECB ziet dat de financiële markten het beter doen en dat daardoor lagere rentes zullen worden doorgegeven aan de reële economie,” zegt Carsten Brzeski, een econoom bij ING in Brussel.

 

Rentebesluit ditmaal wel unaniem

Sinds de aankondiging van het nieuwe obligatieaankoopprogramma OMT en de renteverlaging naar 0,75 procent afgelopen zomer heeft de ECB het monetaire beleid ongemoeid gelaten. In december stuurde een aantal ECB-topmannen tevergeefs aan op een renteverlaging nadat de centrale bank de groeiramingen fors verlaagde.

 

Ditmaal werd het rentebesluit wel unaniem genomen, wat “betekent dat er [van de ECB-topmannen] geen verzoek om een renteverlaging was,” zei Draghi.

 

Dat het vanmiddag niet tot een renteverlaging kwam, was te danken aan een handvol economische indicatoren die wijzen op een uitbodeming van de recessie en topmannen van de ECB gerust stelden. 

 

Zo is de inkoopmanagersindex voor de eurozone al een aantal maanden op rij aan het stijgen, waarbij het cijfer nog wel steeds wijst op economische krimp. Daarnaast verbeterde het economisch sentiment in de eurozone in december voor de tweede maand op rij. Draghi herhaalde dan ook dat de economie aan het einde van het jaar geleidelijk zal verbeteren.

 

De meeste seinen voor de economie staan echter nog steeds op rood. Zowel huishoudens als ondernemers zijn echter nog steeds erg somber gestemd over het economisch klimaat vanwege de recessie.

 

De recessie, die in het tweede kwartaal van 2012 inzette met krimp van 0,2 procent, won waarschijnlijk in de tweede helft van vorig jaar aan kracht. Rekening wordt gehouden met een halve procent economische krimp in het vierde kwartaal. Voor dit jaar mikt de ECB op een daling van het bruto binnenlandse product met 0,3 procent.

 

Geen OMT voor reële economie 

Daarnaast steeg de werkloosheid in november naar een nieuw record op 11,8 procent, het hoogste niveau sinds de invoering van de euro. Daarbij loopt volgens Eurostat de werkloosheid uiteen van 4,5 procent in Oostenrijk, rond de 5,5 procent in Duitsland en Nederland, 10,5 procent in Frankrijk tot meer dan 25 procent in zowel Spanje als Griekenland. 

 

“Dit jaar gaat het over de reële economie, maar daar hebben ze geen [obligatieaankoopprogramma] OMT voor. Ze weten ook dat ze weinig kunnen doen,” zegt Brzeski. 

 

De inflatie, die volgens Draghi dit jaar zal dalen naar onder de 2 procent, geeft de ECB wat armslag. Deze wordt echter niet benut. 

 

Draghi benadrukte dat de ECB zich moet beperken tot prijsstabiliteit en legde de bal daarom nog eens bij politici. Volgens de ECB-president blijven de neerwaartse risico’s voor de economie sterker “met name vanwege trage invoering van structurele hervormingen in de eurozone.”

 

Volgens Draghi moet, naast de arbeidsmarkt, er vooral worden gezorgd voor betere mededingingswetgeving en meer concurrentie. Bezuinigingen blijven onvermijdelijk, vindt Draghi.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.