Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Amsterdamse beurs in afwachting nieuwe impuls

Amsterdamse beurs in afwachting nieuwe impuls
11 jan 2013 om 17:53

De Amsterdamse beurs heeft vrijdag een pas op de plaats gemaakt in afwachting van meer bedrijfscijfers. De AEX sloot 0,2 procent lager op 350,13 punten. Op weekbasis betekende dit een verlies van nog geen half procent.

 

Handelaar John Beijer van Beursfoon meent dat de markt in afwachting van nieuwe impulsen is. Bedrijfscijfers kunnen volgende week voor deze impuls zorgen, maar Beijer waarschuwt wel voor eventuele tegenvallers.

 

Vanwege de dreigende fiscal cliff zullen Amerikaanse consumenten in de belangrijke decembermaand mogelijk voorzichtig zijn geweest in hun uitgaven en dit kan volgens Beijer de cijfers over het vierde kwartaal negatief beïnvloed hebben.

 

Volgens vermogensbeheerder Cees Smit van Today’s Beheer en Brokers beweegt de markt inderdaad tussen "hoop en vrees". Smit meent dat de AEX nog ruimte naar boven toe heeft totdat de Amerikaanse begrotingsproblematiek, die tijdelijk is afgewend, weer begint op te spelen.

 

Alvorens de weg naar boven kan worden ingeslagen, verwacht Beijer dat eerst de slotkoers van 2012 wordt opgezocht. Vervolgens ziet de handelaar ruimte voor de AEX naar 358 punten.

 

De euro/dollar liet vrijdag een sterke stijging zien van ruim een half procent procent nadat het Amerikaanse handelstekort veel hoger uitpakte dan voorzien.

 

Stijgers en dalers

In de AEX werden de meeste fondsen lager verhandeld. De grootste verliezen waren voor TNT Express en PostNL vanwege zorgen over het wel of geen goedkeuring krijgen voor de overname door UPS. TNT Express leverde 3,0 procent in en grootaandeelhouder PostNL eindigde de handelsdag 2,9 procent lager.

 

Eurocommissaris Joaquin Almunia maakt zich zorgen of na de verkoop van TNT Express DPD, dat activa van TNT zou moeten overnemen, wel een volwaardige concurrent is. UPS en Almunia blijven in gesprek en de eurocommissaris ziet vooralsnog geen reden waarom er niet voor de deadline van 5 februari een beslissing zal worden genomen.

 

De grootste stijger op het Damrak was Ahold met een procent. Bank of America Merrill Lynch zette het fonds op Kopen met een koersdoel van 12,30 euro.

 

In de AMX (-0,6%) waren het Ziggo en Vopak die onderuit gingen. De kabelaar leverde 3,0 procent in en het opslagbedrijf 2,1 procent. Bank of America gaf een initieel Underperform advies aan Ziggo en UBS plaatste Vopak op de verkooplijst vanwege dreiging van overcapaciteit.

 

Het grootste koersverlies in de midkap kwam echter voor rekening van SNS Reaal. SNS leverde 4,2 procent in nadat een schadeclaim van ruim 400 miljoen euro tegen de bankverzekeraar werd ingediend. De ‘slecht nieuws show’ van SNS van de afgelopen weken kreeg daarmee een vervolg.

 

Bouwbedrijf Heijmans wist vrijdag met een dagwinst van 1,3 procent te eindigen en Delta Lloyd wist de rally van eerder deze week een vervolg te geven en koerste bij het slot 2,7 procent hoger.

 

Smallcap Nedap koerste flink hoger op een nieuwe opdracht verstrekt door Unilever. Financiële details ontbraken echter. Nedap won 4,2 procent. KasBank deed het nog een stapje beter en dikte 4,9 procent aan.

 

Tussenstand Wall Street

Bij het sluiten van de markten in Europa noteerde de Dow Jones Index 0,1 procent lager op 13.462,85 punten. De breder samengestelde S&P500 Index verloor 0,2 procent evenals techbeurs Nasdaq.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.