Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursupdate: TNT Express en PostNL zetten Damrak lager

Beursupdate: TNT Express en PostNL zetten Damrak lager
14 jan 2013 om 12:30

Het Damrak lijdt vandaag verlies in een verder groen Europa nadat bleek dat de overname van TNT Express door UPS waarschijnlijk geen doorgang zal vinden vanwege weerstand in Brussel. Zowel TNT Express als PostNL zien daardoor de beurswaardering met meer dan een derde slinken, wat meer dan twee punten afhaalt van de AEX.

 

De AEX daalt 0,4 procent naar 348,78 punten. Beurzen als Frankfurt (+0,7%), Milaan (+0,9%) gaan in Europa aan kop. TNT Express keldert 40,1 procent naar 4,94 euro, boven de intraday low van 4,05 euro. PostNL zakt 34,4 procent naar 1,86 euro, 16 eurocent boven de low van de dag.

 

 “Er wordt even geschrokken van TNT, want die komen als een duvel uit een doosje,” zegt Cees Smit van Today’s Brokers, die vindt dat beide bedrijven ondergewaardeerd zijn geraakt en juist daarom weer interessante overnameprooien zijn. 

 

UPS, dat meerdere malen concessies heeft voorgesteld om mededingingsbezwaren weg te nemen, heeft aangegeven geen “realistische vooruitzichten” te zien om toestemming te krijgen van de Europese Commissie om TNT Express in te lijven. Omdat UPS niet nog meer water bij de wijn zegt te willen doen, acht TNT Express het afblazen van de overname als onvermijdelijk.

 

Als gevolg van het nieuws zagen analisten zich gedwongen hun koersdoelen en adviezen voor zowel TNT Express als PostNL, grootaandeelhouder in TNT Express, fors te verlagen. Corne van Zeijl van SNS Aandelenfonds Nederland zei te verwachten dat de overname door UPS geheel van de baan is, waardoor TNT Express met lege handen achter blijft en PostNL een gevoelige financiële klap krijgt. 

 

“Het wordt een moeilijk verhaal voor TNT Express, geen management en geen business in de afgelopen tijd”, aldus Van Zeijl.

 

Daarnaast gaf PostNL aan dat bij een daadwerkelijke afwijzing door Brussel het belang in TNT Express pas op de middellange termijn kan worden verzilverd. Analisten bij RBS waarschuwden dat daardoor de schuldpositie in het geding komt en dat kredietbeoordelaar Moody’s de rating met een trede kan gaan verlagen naar Baa2, wat nog wel investment grade is. 

 

In economisch nieuws bleek dat de industriële productie in de eurozone daalde met 0,3 procent in november ten opzichte van oktober. Het ging om de derde afname op rij, waardoor het productieniveau op het laagste niveau sinds begin 2010 uitkwam.

 

De beursagenda is aan de lichte kant en bevat geen belangrijke macrocijfers. Aandachtspunt voor beleggers is de toespraak vanavond van Fed voorzitter Ben Bernanke aan de Universiteit van Michigan. Bernanke zal spreken over monetair beleid en het herstel van de financiële crisis. 

 

Stijgers en dalers 

Koploper op de AEX is AkzoNobel, dat 2,8 procent wint nadat HSBC het advies verhoogde van Underweight naar Neutraal. Air France-KLM volgt met plus 2,0 procent, terwijl Heineken 1,1 procent inlevert. Opvallende stijgers en dalers op de AMX zijn Vopak (-2,9%) en Heijmans (+5,6%). 

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.