Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

TNT Express drukt AEX in het rood

TNT Express drukt AEX in het rood
14 jan 2013 om 18:05

De Amsterdamse beurs is maandag met verlies aan de nieuwe beursweek begonnen nadat de overname van TNT Express door UPS werd afgeschoten.

 

De AEX verloor 0,8 procent op 347,34 punten. Zonder het verlies van TNT Express en PostNL zou de Amsterdamse beursgraadmeter grofweg onveranderd zijn gesloten, aldus Jan Willem Nijkamp van Fintessa Vermogensbeheer.

 

TNT Express en grootaandeelhouder PostNL verloren respectievelijk 41 en 36 procent.

 

"De markt is gevoelig voor tegenvallers", stelt Nijkamp, wijzend op de koerswinsten die veel beleggers de afgelopen tijd hebben gemaakt. "Beleggers willen hun positie veilig stellen en winst nemen". De pas op de plaats die nu wordt gemaakt, is volgens Nijkamp echter een van korte duur. Voor 2013 is de vermogensbeheerder positief voor de aandelenmarkten.

 

Overname TNT ketst af

De Europese Commissie zal naar verwachting de overname van TNT Express door UPS blokkeren omdat het Amerikaanse bedrijf zorgen in Brussel over concurrentieproblemen niet weg heeft kunnen nemen.

 

De vraag is nu of TNT Express als zelfstandig bedrijf kan blijven functioneren. Analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen sluit dit niet uit.

 

“Het is een winstgevend bedrijf, het is alleen heel erg cyclisch. Wat ze moeten doen is kosten besparen,” aldus Versteeg, die niet rekent op een overname door FedEx.

 

Grootaandeelhouder PostNL zou met de overname van TNT Express zo’n 1,5 miljard euro tegemoet kunnen zien. Een prettig vooruitzicht, gezien de schuldpositie van het postbedrijf.

 

Analisten van verschillende banken verlaagden hun waarderingen voor zowel TNT Express als PostNL.

 

Stijgers en dalers

Naast de verliezen van TNT Express en PostNL vielen de dalingen bij ArcelorMittal en Aperam van zo’n 2,5 procent optisch mee. Een directe aanleiding voor de verliezen ziet Nijkamp niet. De cijfers uit China, die veem impact hebben op het sentiment rondom de twee fondsen, zijn volgens de vermogensbeheerder de juiste tijd "overwegend positief".

 

De grootste winsten kwamen voor rekening van Air France-KLM en AkzoNobel met respectievelijk 2,5 en 1,9 procent.

 

In de AMX (-1,4%) stonden de meeste fondsen op verlies. De grootste dalers waren CSM en en Vopak met respectievelijk 4,5 en 2,9 procent. Heijmans wint daarentegen 4,5 procent. Ook smallcap Ballast Nedam had de wind in de rug en koerste zelfs 7 procent hoger. Sectorgenoot BAM wist niet mee te stijgen en leverde 1,2 procent in.

 

Tussenstand Wall Street

Kort na het sluiten van de markten in Europa noteert de Dow Jones Index onveranderd op 13.484,71 punten. De breder samengestelde S&P500 Index verliest 0,3 procent en de Nasdaq levert een half procent in. Het verlies van de techbeurs is voor een belangrijk deel te danken aan het koersverlies van Apple, dat meer dan 3 procent beloopt.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.