Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Update: TNT Express noemt afblazen overname door UPS onvermijdelijk

Update: TNT Express noemt afblazen overname door UPS onvermijdelijk
14 jan 2013 om 16:49

De Europese Commissie zal naar verwachting de overname van TNT Express door UPS blokkeren omdat het Amerikaanse bedrijf zorgen in Brussel over concurrentieproblemen niet weg heeft kunnen nemen. Dit maakten TNT Express en UPS maandag bekend. 

 

De Commissie heeft TNT en UPS op 11 januari geïnformeerd van plan te zijn om de overname, die in maart 2012 werd gelanceerd, tegen te houden. 

 

UPS, dat zegt tot twee maal toe te hebben gesleuteld aan een in november bij de Commissie ingediend voorstel met concessies, heeft TNT Express daarna medegedeeld geen “realistische vooruitzichten” te zien om alsnog toestemming te krijgen. Omdat UPS niet nog meer water bij de wijn zegt te willen doen, acht TNT Express het afblazen van de overname als “onvermijdelijk”.

 

“We zijn extreem teleurgesteld in de positie van de EC. We hebben significante en tastbare concessies opgesteld om de zorgen van de EC over de transactie te verhelpen,” zei CEO Scott Davis van UPS in een commentaar over het afketsen van de overname.

 

Heikel punt voor de Commissie is het gebrek aan concurrentie in meerdere EU-landen bij een samengaan van de pakjesverzenders. Zou TNT Express worden overgenomen, dan zou het aantal zogenoemde integrators – partijen die lucht- en landtransport combineren – terugvallen van vier tot drie: naast UPS FedEx en Deutsche Post DHL. In een aantal EU-landen zouden zelfs maar twee spelers overblijven.

 

UPS had dit probleem hopen op te vangen door activa van TNT Express over te doen aan het Franse DPD. DPD mist echter een eigen luchtvaartdivisie, iets dat voor Brussel een groot obstakel is gebleken.

 

De Commissie liet in een reactie op de aankondiging van TNT Express en UPS weten vast te zullen houden aan de deadline van 5 februari voor de daadwerkelijke uitspraak over de transactie. Indien de overname daadwerkelijke wordt afgewezen door Brussel, betaalt UPS aan TNT Express een boete van 200 miljoen euro. 

 

Bestaansrecht

TNT Express gaf aan dat het afgeleid is geweest door de maanden lang voortslepende overnameperikelen en dat een strategische update van het bedrijf tot na de jaarcijfers van 18 februari op zich zal laten wachten. Onderdeel van de update zal sowieso een kostenbesparingsprogramma zijn. In een interview met het Financieele Dagblad zei CEO Bernard Bot dat de omvang 200 miljoen euro kan bedragen. 

 

Volgens analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen Bankiers heeft TNT Express als marktleider in Europa bestaansrecht als zelfstandig bedrijf.

 

“Het is een winstgevend bedrijf, het is alleen heel erg cyclisch. Wat ze moeten doen is kosten besparen,” zegt Versteeg, die toevoegt dat vanwege de crisis veel klanten voor goedkopere verzendopties kiezen, wat ten koste gaat van de marge.

 

Versteeg acht een overname door FedEx onwaarschijnlijk. De analist stelt dat FedEx zich beperkt heeft tot kleine acquisities en een overname van TNT Express daarom van de hand heeft gewezen.

 

Corne van Zeijl van SNS Nederlands Aandelenfonds was somber over de kansen van TNT Express. “Het wordt een moeilijk verhaal voor TNT Express, geen management en geen business in de afgelopen tijd”, aldus Van Zeijl.

 

PostNL zwaar getroffen

Financieel zwaar getroffen door het nieuws is PostNL, grootaandeelhouder in TNT Express. PostNL gaat gebukt onder schulden en had hier gehoopt een oplossing voor te vinden door het belang in TNT Express te verzilveren. PostNL gaf aan dat dit pas op de middellange termijn kan gebeuren. 

 

Dieter Furniere, een analist bij KBC Securities in Brussel schat dat bij een overname van TNT Express PostNL 1,5 miljard euro zou hebben ontvangen. Bij een beurskoers van 5,00 euro is het belang echter nog maar 0,8 miljard euro waard. Op het Damrak keldert TNT Express 43 procent naar 4,70 euro. PostNL gaat met 34,7 procent onderuit naar 1,85 euro. 

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.