Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

`Congres zal schuldenplafond verhogen`

`Congres zal schuldenplafond verhogen`
15 jan 2013 om 12:44

Het Amerikaanse Congres zal het schuldenplafond verhogen, waardoor het risico op wanbetaling “extreem laag” is. Dit schrijft kredietbeoordelaar Fitch Ratings, die waarschuwt dat het niet verhogen van het schuldenplafond de komende tijd tot een downgrade van de Verenigde Staten zal leiden.

 

“De recente geschiedenis wijst er op dat een korte termijn oplossing overeen zal worden gekomen, alhoewel dit pas zal gebeuren vlak voordat de deadline wordt doorbroken, wat niet veel meer zal opleveren dan het uitstellen van belangrijke besluiten,” schrijft Fitch.

 

Dit zal “de onzekerheid over het belasting- en uitgavenbeleid voortzetten en er niet voor zorgen dat de Amerikaanse overheidsfinanciën op de middellange termijn op een houdbaar pad komen,” vervolgt Fitch. 

 

De Verenigde Staten hebben inmiddels het schuldenplafond van 16,4 biljoen dollar bereikt. Door middel van kunst en vliegwerk heeft het Amerikaanse ministerie van Financiën nog een klein beetje financiële armslag en wordt een bankroet en het stilvallen van de federale overheid kortstondig afgewend.

 

Volgens Fitch zou het niet verhogen van het schuldenplafond betekenen dat de federale overheid de uitgaven abrupt drastisch moet inperken. Dat zou zo’n 8 procentpunt van het bruto binnenlands product af kunnen halen, waarschuwt Fitch.

 

Downgrade

Fitch dreigt nog steeds de AAA rating met een negatieve outlook af te waarderen als er geen middellange termijn begrotingsplan komt. Volgens de kredietbeoordelaar is het beter als Democraten en Republikeinen zonder het schuldenplafond boven hun hoofd tot een compromis komen. 

 

“Het schuldenplafond is een ineffectieve en potentieel gevaarlijk middel om fiscale discipline te bewerkstelligen,” aldus Fitch.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.