Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Update2: Duitse economie groeit minder sterk dan verwacht

Update2: Duitse economie groeit minder sterk dan verwacht
15 jan 2013 om 17:04

De economie van Duitsland is in 2012 minder sterk dan verwacht gegroeid doordat de economie in het vierde kwartaal waarschijnlijk de sterkste krimp sinds de mondiale recessie van 2008-2009 liet zien. Dat blijkt uit een voorlopige schatting van het Duitse statistiekbureau. 

 

Vorig jaar steeg het bruto binnenlands product met 0,7 procent. Economen gepolst door persbureau Bloomberg waren uitgegaan van een stijging van 0,8 procent. In 2010 en 2011 bedroeg de groei respectievelijk 4,2 en 3,0 procent na krimp van 5,1 procent in 2009 als gevolg van de mondiale recessie. 

 

Econoom Carsten Brzeski van ING schat dat het BBP in het vierde kwartaal met 0,2 tot 0,5 procent afnam, afhankelijk van de macrocijfers voor december, die nog niet bekend zijn.

 

De Duitse groei in 2012 was deels te danken aan een toename van de consumptieve uitgaven en overheidsbestedingen. De grootste bijdrage leverde de handelsbalans doordat de export sterker groeide dan de import. De bedrijfsinvesteringen daalden daarentegen voor het eerst sinds 2009, wat de rem zette op de Duitse economie. 

 

Duitsland doorstaat recessie eurozone

Uit de groeicijfers blijkt dat Duitsland de recessie in de eurozone wist te doorstaan doordat het land voor de exportvraag veel minder afhankelijk is van Europa. Volgens de laatste ramingen van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling kromp het BBP van de eurozone afgelopen jaar met 0,4 procent. De verwachting van de OESO is dat de eurozone dit jaar krimpt met 0,1 procent. 

 

Brzeski concludeert dat de Duitse economie een patroon liet zien die overeenkomt met de winter van 2011 op 2012. Toen liet de economie ook maar een kwartaal krimp zien, waardoor een recessie – twee kwartalen op rij van krimp – ternauwernood werd vermeden. 

 

Volgens de economie kan de groei in het eerste kwartaal 0,3 procent bedragen, maar dat is wel afhankelijk van hoe zwaar de winter wordt en of de importvraag uit Amerika en China aantrekt. 

 

Voor geheel 2013 kan de groei op 0,8 procent uitkomen. Als de eurozone crisis in rustiger vaarwater blijft, kan dit de zwakke investeringsbereidheid aanwakkeren. Dan zal ook de economische groei meevallen, stelt Brzeski.

 

Update2: om commentaar ING toe te voegen

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.