Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursblik: vooral belastingbetaler de klos van steunoperatie SNS Reaal

Beursblik: vooral belastingbetaler de klos van steunoperatie SNS Reaal
16 jan 2013 om 13:40

De steunoperatie voor SNS Reaal zal waarschijnlijk op de rekening komen van de belastingbetaler, aandeelhouders en mogelijk ook houders van achtergestelde obligaties van de bankverzekeraar. Dit zegt analist Nico van Geest van Keijser Capital naar aanleiding van berichtgeving vandaag in het Financieele Dagblad, waaruit blijkt dat ING, ABN AMRO en Rabobank geen deelnemingen zullen nemen in het noodlijdende SNS Reaal.

 

Volgens het FD blokkeert Brussel de deelnemingen door ABN AMRO en ING omdat beide instellingen staatssteun hebben ontvangen en daarom geen overnames mogen doen. Rabobank, dat eerder al Friesland Bank de helpende hand toestak, zou niet alleen SNS Reaal willen helpen, aldus de zakenkrant.

 

“Rabo laat zich niet voor het karretje spannen, dus is de belastingbetaler de klos. De vraag is hoe ze de beleggers gaan straffen,” zegt Van Geest.

 

De analist vindt het oprichten van een bad bank rond SNS Reaal, waarin Nederlandse banken al dan niet verplicht een belang in moeten nemen, überhaupt geen goed idee. De bedoeling van een bad bank is om het bankwezen te zuiveren van giftige activa. Gezondere banken krijgen via deelnemingen in de bad bank toch weer blootstelling aan de giftige activa. Beter is de staat de volledige aandeelhouder te maken, aldus Van Geest.

 

Beleggers de klos

Bij de steunverlening aan banken in Ierland en Spanje moesten aandeelhouders, houders van preferente aandelen en houders van achtergestelde bankobligaties verliezen – een haircut – nemen. Houders van meer preferente bankobligaties bleven juist buiten schot in zowel Ierland als Spanje.

 

Volgens van Geest is het niet waarschijnlijk dat houders van SNS Reaals achtergestelde obligaties, zoals de perpetuele schulden, grote verliezen moeten nemen, als er al überhaupt sprake is van een haircut.

 

“Nederland wil niet in het rijtje van Spanje en Ierland,” aldus de analist, die toevoegt dat een dergelijke haircut een slechte uitstraling zal hebben op de schulden van andere Nederlandse banken.

 

Steun kost 2 miljard

Het FD schreef dat het kapitaaltekort van SNS Reaal 1,2 tot 1,8 miljard euro kan bedragen. Volgens Van Geest zal de steunoperatie eerder 2 miljard euro kosten, waarvan een groot deel voor rekening van de belastingbetaler komt vanwege de kleine marktkapitalisatie van SNS Reaal.

 

SNS Reaal heeft een kapitaaltekort als gevolg van zware verliezen bij de vastgoedfinancieringsdivisie, die voor de crisis van 2008 luchthartig krediet verstrekte. De winsten bij de kernactiviteiten zijn te klein om het gat te dichten.

 

SNS Reaal keldert op een vlak Damrak 8,6 procent naar 0,87 euro. Daarmee is het bedrijf nog zo’n 270 miljoen euro waard.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.