Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursupdate: ASML onderuit op licht lager Damrak

Beursupdate: ASML onderuit op licht lager Damrak
17 jan 2013 om 11:41

Het Damrak heeft ook vanochtend weer de zijwaartse handel van de afgelopen tijd voortgezet. ASML weegt daarbij op de AEX nadat de chipmachinefabrikant tegenvallende vooruitzichten bekendmaakte.

 

De AEX daalt 0,3 procent naar 347,76 punten, binnen de nauwe bandbreedte waarin de index deze maand beweegt.

 

Volgens Han Vermeulen van Aberfeld Vermogensbeheer is er sprake van bodemvorming rond 347-348 punten in impulsloze handel.

 

“Er ontbreekt power om de markt een kant op te zetten. Ik ben er van overtuigd dat de markt een aantal weken zo blijft,” zegt Vermeulen, die rekening houdt met een opwaartse uitbraak als de Europese bedrijfscijfers op gang beginnen te komen.

 

Aandelenbeurzen als het Damrak hebben sinds 2 januari weinig beweging laten zien. Marktkenners schrijven dit toe aan de patstelling in Washington over de begroting en het inmiddels bereikte schuldenplafond. De eerste serie kwartaalcijfers van bedrijven hebben daarnaast beleggers nog niet uit de tent gelokt. Ook hebben macrocijfers deze week uit Europa en Amerika geen aanleiding gegeven voor een meer positieve inschatting van de economie.

 

Op de andere Europese beurzen is het beeld verdeeld. Frankfurt (-0,3%) verliest licht, terwijl Parijs (+0,4%) en Milaan (+0,5%) in het groen staan. Op de markt voor Europese staatsobligaties is het rustig. De euro/dollar stijgt van 1,327 naar 1,337.

 

De beursagenda bevat de kwartaalcijfers van onder meer Citigroup en Intel. Ook komen er nog een aantal Amerikaanse macrocijfers, waaronder de wekelijkse steunaanvragen.

 

Stijgers en dalers 

ASML leidt de verliezers op de AEX met een koersdaling van 3,8 procent na het bekendmaken van tegenvallende vooruitzichten als gevolg van de zwakke vraag naar PC’s en geheugenchips. De orderinstroom voor ASML’s chipmachines daalde daardoor in het vierde kwartaal naar 667 miljoen euro van 831 miljoen euro in het derde kwartaal. Dit was ruim onder de concensusverwachting van onderzoeksbureau Inquiry van 792 miljoen euro. Voor het boekjaar 2013 rekent AMSL op een vlakke omzet vergeleken met 2012, terwijl analisten hadden gerekend op duidelijke groei. 

 

Uit de ramingen van ASML deduceren analisten van Goldman Sachs een winst per aandeel voor 2013 van 0,20 euro. Dit is 0,14 euro onder hun verwachting. 

 

Meevallers op het gebied van de nieuwe EUV-technologie waren er ook niet, concludeerde analist JosVersteeg van Theodoor Gilissen Bankiers. “EUV loopt, maar de vorderingen gaan heel langzaam,” concludeert Versteeg.

 

Heineken (-0,7%) en Unilever (-0,6%) volgen op afstand. KPN (+4,3%) leidt de 13 stijgers na berichtgeving in de Wall Street Journal dat de Amerikaanse telecomreus in Europa een overname wil doen. Daarbij noemde het artikel KPN als overnamekandidaat. 

 

TNT Express (+2,4%) zet het herstel voort. ArcelorMittal wint 0,2 procent nadat de Wall Street Journal meldde dat het bedrijf een bod van 1,5 miljard dollar heeft gedaan op de staalfabrieken in de Amerikaanse deelstaat Alabama van ThyssenKrupp. Ahold wint 0,6 procent na het bekendmaken van de omzetcijfers voor het vierde kwartaal die in lijn lagen met de analistenverwachtingen.

 

Op de AMX vallen SNS Reaal (-2,8%), ASMI (-2,9)% en CSM (+1,9%). Nieuwe Steen Investments wint 1,8 procent nadat het vastgoedbedrijf meldde de doelstelling van de verkoop van 50 miljoen euro aan Nederlandse panden zo goed als bereikt te hebben. 

 

Verwachtingen

– Bank of America Merrill Lynch Q4 WPA 0,18 dollar (Reuters) vorig 0,15 dollar

– Citigroup Q4 WPA 0,98 dollar (Reuters) vorig 0,38 dollar 

– Wekelijkse steunaanvragen VS 367.000 (Bloomberg) vorig 371.000

– In aanbouw genomen woningen VS december 890.000 (Bloomberg) vorig 861.000

– Afgegeven bouwvergunningen VS december 905.000 (Bloomberg) vorig 899.0000

– Intel Q4 WPA 0,45 dollar (Reuters) vorig 0,64 dollar

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.