Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Licht openingsverlies Damrak verwacht, focus op ASML

Licht openingsverlies Damrak verwacht, focus op ASML
17 jan 2013 om 08:19

Het Damrak zal vanochtend naar verwachting licht in het rood openen in het kielzog van een vlak slot op Wall Street en verliezen op de meeste Aziatische beurzen. ASML kan vandaag wegen op de index nadat de chipmachinefabrikant tegenvallende cijfers bekendmaakte. 

 

AEX futures wijzen op een openingsverlies van 0,2 procent. De AEX sloot op donderdag 0,3 procent hoger op 348,84 punten, een voortzetting van de zijwaartse handel in de nauw bandbreedte waar deze maand tot nog toe sprake van is. In Azië eindigde de Japanse Nikkei 0,1 procent hoger op 10.609,64 punten. De Chinese beurzen staan echter in het rood, waarbij Shanghai kort voor sluit 1,1 procent inlevert.

 

Aandelenbeurzen als het Damrak hebben sinds 2 januari weinig beweging laten zien. Marktkenners schrijven dit toe aan de patstelling aan Washington over de begroting en het inmiddels bereikte schuldenplafond. Ook hebben macrocijfers deze week uit Europa en Amerika beleggers geen aanleiding gegeven voor een meer positieve inschatting van de economie.

 

De beursagenda staat vandaag in het teken van kwartaalcijfers, waaronder die van Citigroup en Intel. 

 

Slotstanden Wall Street 

De S&P 500 eindigde onveranderd op 1.472,63 punten, terwijl de Dow Jones 0,2 procent daalde naar 13.511,23 . De Nasdaq wist 0,2 procent hoger te sluiten op 3.117,54 punten. 

 

Jaarcijfers ASML

ASML Holding heeft vanochtend bij de jaarcijfers aangegeven dat de omzet in 2013 vlak zal zijn vergeleken met 2012 vanwege een tegenvallende orderinstroom in het vierde kwartaal van vorig jaar en een verwachte zwakke eerste helft van dit jaar. De orderinstroom  kwam in het vierde kwartaal uit op 667 miljoen euro van 831 miljoen euro in het derde kwartaal. Dit was ruim onder de concensusverwachting van onderzoeksbureau Inquiry van 792 miljoen euro. De laagste analistentaxatie lag daarbij op 752 miljoen euro.  Voor 2013 mikt ASML op een omzet van rond de 4.732 miljoen euro die in 2012 werd geboekt, lager dan de Inquiry consensusverwachting van 5.094 miljoen euro en de 5.651 miljoen euro in 2011.

 

ASML heeft tegenvallende jaarcijfers laten zien vanwege onder meer de zwakke PC- en geheugenchipsmarkt. Dit zegt analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen Bankiers. “Het viel echt tegen. Net bookings waren echt aan de lage kant,” zegt Versteeg. Versteeg verklaart de tegenvaller door met name de lage gemiddelde verkoopprijs van de 32  chipmachines die ASML aan de man bracht. Dat komt weer doordat de chipindustrie een zeer lage bezettingsgraad heeft van circa 80 procent, waardoor er weinig wordt geïnvesteerd in capaciteit, aldus Versteeg. 

 

De chipmachinefabrikant uit Veldhoven spreekt zelf van een “trage start” in het eerste kwartaal, gevolgd door herstel in het tweede kwartaal. De tweede helft zal “relatief groot” zijn vanwege technologie-orders voor de volgende generatie 14-20 nm foundry en logic nodes. Daarbij kunnen dit jaar 11 EUV-chipmachines worden afgeleverd die goed zijn voor een omzet van 700 miljoen euro, een bevestiging van eerdere uitspraken van het bedrijf. Meevallers op het gebied van de nieuwe EUV-technologie waren er echter niet, concludeert Versteeg. “EUV loopt, maar de vorderingen gaan heel langzaam,” zegt Versteeg.

 

Bedrijfsnieuws

Ahold heeft in het vierde kwartaal van 2012 een hogere omzet gerealiseerd dankzij met name de toevoeging van winkels. De grootgrutter zag de omzet in het vierde kwartaal op jaarbasis stijgen met 7,5 procent tot 7,835 miljard euro. Op basis van constante wisselkoersen steeg de omzet met 5,1 procent. De resultaten zijn in lijn met de consensusverwachting van analisten bij KBC Securities, die rekenden op een omzet van 7,80 miljard euro. 

 

ArcelorMittal heeft een bod gedaan op een te koop staande staalfabriek van ThyssenKrupp in de Amerikaanse staat Alabama. Dat meldde de Wall Street Journal gisteren op basis van bronnen. Het bod van ArcelorMittal bedraagt naar verluidt 1,5 miljard dollar en ligt daarmee ver onder een eerdere bieding van het Braziliaanse staalbedrijf Companhia Siderúrgica Nacional, wat 3,8 miljard dollar op tafel legde voor de fabriek in Alabama.

 

Verwachtingen

– Goldman Sachs Q4 WPA 3,60 dollar (Reuters) vorig 1,84 dollar 

– JPMorgan Chase Q4 WPA 1,21 dollar (Reuters) vorig 0,90 dollar

– Industriële productie VS december 0,3% (Bloomberg) vorig 1,1%

– Inflatie VS december maandbasis 0,0% (Bloomberg) vorig -0,3%

– EBay Q4 WPA 0,69 dollar (Reuters) vorig 0,60 dollar 

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.