Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Update: werkloosheid Nederland blijft oplopen

Update: werkloosheid Nederland blijft oplopen
17 jan 2013 om 16:14

De werkloosheid in Nederland is in december wederom opgelopen. Sinds medio 2011 stijgt de werkloosheid voortdurend, waarbij er de afgelopen tijd sprake is van een acceleratie. Dit blijkt vandaag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

 

De werkloosheid steeg van 7,0 procent in november naar 7,2 procent van de beroepsbevolking in december. In december 2011 stond de werkloosheid nog op 5,8 procent. 

 

Absoluut steeg het aantal werkloze Nederlanders in december met 19.000 tot 571.000. In 2012 nam de werkloosheid maandelijks gemiddeld met 10.000 per maand toe. 

 

Econoom Dimitry Fleming van ING noemt de cijfers zorgwekkend omdat de werkloosheid de afgelopen maanden in een sterker tempo toenam. Dat komt vooral door ontslagen en niet zozeer doordat de beroepsbevolking groeit, legt de econoom uit. De verwachtingen moeten daarom neerwaarts worden bijgesteld.

 

“Wij kijken of we niet hoger moeten voor dit jaar,” zegt de econoom. ING heeft als raming een werkloosheid van 7,3 procent voor geheel 2013 van 6,4 procent in 2. Dit zou met enkele procentpunten omhoog kunnen, aldus Fleming.

 

De steeds oplopende werkloosheid is te danken aan de economische crisis. In de loop van 2011 begon de conjunctuur in Nederland te verzwakken. De werkloosheid is daardoor aan het stijgen van het niveau van 5,0 procent die halverwege 2011 werd opgetekend. 

 

Inmiddels is Nederland in het derde kwartaal, toen de economie kromp met 0,9 procent, naar verwachting een tweede recessie ingegaan. De raming van De Nederlandsche Bank uit december is dat de economie dit jaar met 0,6 procent zal krimpen. Pas in 2014 zal de economie waarschijnlijk weer groeien. Die groei zal echter nog te zwak zijn om de aanwas van beroepsbevolking op te vangen, waardoor de werkloosheid waarschijnlijk tot in 2014 zal blijven oplopen. 

 

Koopkracht blijft dalen

Als gevolg van de zwakke arbeidsmarkt staan ook de lonen onder druk. 2009 was het laatste jaar dat de groei van de CAO-lonen boven de stijging van het consumentenprijspeil lag. Waarschijnlijk zal pas in 2014 de koopkracht weer stijgen. 

 

Update: om commentaar ING toe te voegen.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.