Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursblik: Damrak zakt hand in hand weg met ASML

Beursblik: Damrak zakt hand in hand weg met ASML
18 jan 2013 om 14:22

Het Damrak heeft vanmiddag eerdere winsten prijs moeten geven, waarbij vooral ASML Holding na de spectaculaire rally van donderdag is ingezakt.

 

De AEX noteert onveranderd op 351,08 punten, de bovenkant van de bandbreedte waar sinds begin januari sprake van is. Op donderdag sloot de index een half punt verwijderd van het jaarrecord van 351,73 punten. Vanochtend tikte de AEX een intraday high aan op 352,61 punten na een rits meevallende Chinese macrocijfers. 

 

In het vierde kwartaal groeide de Chinese economie iets sterker dan verwacht met 7,9 procent na groei van 7,4 procent in het derde kwartaal. Ook de toename van de detailhandelsverkopen en de industriële productie in december overtroffen de verwachtingen van economen. 

 

“We zijn wel blij met de Chinese cijfers, maar andere beurzen om eens heen stijgen er ook niet op door,” aldus Cees Smit van Today’s Brokers, die zegt te twijfelen aan de betrouwbaarheid van 

 

Volgens Smit wacht het Damrak vooral op de hervatting van het cijferseizoen volgende week met zwaargewicht Unilever. Het inmiddels bereikte Amerikaanse schuldenplafond zal beleggers voorlopig nog niet van de leg brengen, meent de marktkenner. 

 

“Het schuldenplafond zie je nog [alleen] als prik voorbij komen,” aldus Smit, die rekent op een hervatting van de zorgen van beleggers over de Amerikaanse begroting in de loop van februari.

 

Andere Europese beurzen als Milaan (-0,4%), Madrid (onveranderd) en Frankfurt (-0,2%) blijven het ook rustig aan doen. In de valutahandel is de euro/dollar gedaald van 1,341 naar 1,330. 

 

De beursagenda bevat vandaag nog het voorlopige Amerikaanse consumentenvertrouwen voor januari. 

 

Kwartaalcijfers Wall Street

Op de meevallende kwartaalcijfers van industrieel conglomeraat General Electric en bank Morgan Stanley wordt op Wall Street positief gereageerd. GE wint 3,4 procent in de handel voorbeurs en Morgan Stanley stijgt zelfs 6,8 procent. 

 

Chipreus Intel krijgt juist een verlies van 5,9 procent voor de kiezen na de tegenvallende kwartaalcijfers als gevolg van de zwakke PC-markt. De klant en aandeelhouder van ASML gaf aan dat de investeringen dit jaar omhoog gaan met 18 procent naar 13 miljard dollar.


Stijgers en dalers

Koplopers op de AEX zijn TNT Express (+2,4%) en ArcelorMittal (+1,6%). Daarbij profiteert de staalreus van een adviesverhoging van Verkopen naar Neutraal door Goldman Sachs. Air France-KLM (-1,6%) en ING (-1,6%) leiden de verliezers.

 

ASML moet genoegen nemen met een winst van 0,1 procent op 51,53 euro. Eerder op de handelsdag bereikte de index een high op 53,48 euro nadat onder meer UBS en Credit Suisse hun koersdoelen voor de chipmachinefabrikant verhoogden. 

 

Analisten van beide banken waren van mening dat ASML zich in de bodem van de cyclus bevindt en dat vanaf de tweede helft van het jaar de orderinstroom verbetering zal beginnen te laten zien. Beide analistenteam verlaagden dan ook hun winstverwachtingen voor 2013, maar verhoogden die juist voor 2014. 

 

Positief zijn volgens de analisten van Credit Suisse ook de uitspraken over EUV-technologie, waarbij ASML aangaf dat in 2015 50 procent van de omzet uit chipmachines uit EUV kan bestaan. EUV is de technologie die gebruikt wordt voor de volgende generatie chipmachines. De halfgeleidersector heeft EUV nodig om aan de Wet van Moore te blijven voldoen.

 

Opvallende bewegers op de AMX zijn Mediq (-2,0%), Delta Lloyd (-1,5%) en SNS Reaal (+6,3%). 

 

In een interview met De Telegraaf zei Delta Lloyd bestuursvoorzitter Niek Hoek dat zijn bedrijf geen overnames overweegt omdat het zelfstandig weet te groeien. 

 

Vandaag loopt het bod van private equity firma Advent op Mediq af. Volgens KBC Securities is het hoogst onwaarschijnlijk dat Advent, dat 54 procent van het kapitaal in de medische dienstverlener bezit, vandaag nog op 66,67 procent weet uit te komen. KBC Securities waarschuwde dat bij het mislukken van het bod van 13,25 euro per aandeel de koers een duikvlucht kan maken van de huidige 12,17 euro naar 8 tot 9 euro. 

 

Uit het register van de Autoriteit Financiële Markten blijkt dat de netto shortpositie in SNS Reaal van meerdere partijen inmiddels is opgelopen naar 8 procent van het kapitaal. 

 

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.