Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Update: slechte leningen Spanje blijven stijgen

Update: slechte leningen Spanje blijven stijgen
18 jan 2013 om 11:02

Slechte leningen bij Spaanse banken zijn in november wederom gestegen naar een nieuw record. Dit blijkt vanochtend uit cijfers van de Spaanse centrale bank.

 

Slechte leningen stegen van 189,6 miljard euro in november naar 191,6 miljard euro in december, het hoogste niveau in tientallen jaren tijd. Als percentage van de kredietverlening was er sprake van een toename van 11,2 naar 11,4 procent. In november 2011 was dit nog 7,5 procent. 

 

Spaanse banken kampen sinds 2008 met de fallout van de gebarsten vastgoedzeepbel, die het gevolg was van een reusachtige kapitaalinstroom tot aan 2008. 

 

De al zwakke kredietportefeuille en kapitaalpositie van het bankwezen is verder onder druk komen te staan dankzij de economische depressie die Spanje sinds 2008 teistert. Inmiddels is de werkloosheid opgelopen tot meer dan een kwart van de beroepsbevolking. De verwachting is dat de Spaanse economie ook dit jaar weer zal krimpen, waardoor zowel het aantal werklozen als slechte leningen zal blijven aanzwellen.

 

ING en SNS Reaal

Niet alleen Spaanse banken zijn het slachtoffer van de depressie in Spanje. Ook Europese banken als ING en SNS Reaal zijn getroffen. Zo meldde ING in het derde kwartaal met een verlies van 118 miljoen euro een klein deel van de Spaanse blootstelling aan onder meer hypotheken te hebben afgebouwd.  Nos Nieuws meldde vorige week dat SNS Reaals zwaar verlieslijdende divisie Property Finance nog 130 miljoen euro krijgt van een projectontwikkelaar die actief was in Spanje. 

 

Bad bank

Spanje heeft de bad bank Sareb opgericht om dubieuze vastgoedleningen- en activa van Spaanse banken over te hevelen en de balansen daarmee op te schonen. Deze transacties moeten de banken weer ademruimte geven om leningen aan particulieren en bedrijven te verschaffen. 

 

Het instellen van een bad bank is een voorwaarde van de eurozone voor de 100 miljard euro aan noodleningen waar Spanje naar kan uitkijken. Spanje heeft van de kredietlijn inmiddels 39,5 miljard euro ontvangen voor de herkapitalisatie van een viertal banken.

 

Update: om meer informatie toe te voegen.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.