Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Aanhoudende malaise Nederlandse automarkt

Aanhoudende malaise Nederlandse automarkt
2 jan 2013 om 16:52

Verkopen van nieuwe personenauto’s in Nederland zijn in 2012 sterk gedaald vanwege de economische crisis. Ook dit jaar zal de krimp aanhouden. Dat blijkt vandaag uit cijfers van RAI Vereniging, BOVAG en RDC Centraal Bureau Mobiliteit Statistiek.

 

Vorig jaar werden er 502.544 nieuwe personenauto’s op kenteken gezet. Dat is een afname van 9,6 procent vergeleken met 2011. De krimp was in lijn met de verwachting van de brancheorganisaties, maar sterker dan de krimp van de Europese markt in de eerste elf maanden van 2012 met 7,6 procent. 

 

Voor de Nederlandse markt in 2013 verwachten de brancheorganisaties een daling van de registraties van meer dan 4 procent tot 480.000. In 2011 was er nog sprake van een groei van 15,2 procent na een nog sterker 2010, toen de registraties met bijna een kwart omhoog schoten. 

 

Van mei 2009 tot april 2010 profiteerden de autoverkopen van de sloopregeling, een korting op de aanschaf van een nieuwe auto bij de inlevering van de oude auto. Ook gaf het mondiale economische herstel in 2009 en 2010 van de financiële crisis van 2008 de verkopen van nieuwe auto’s de wind in de rug. 

 

In de loop van 2011 begon de Nederlandse economie echter te verzwakken in het kielzog van de escalatie van de eurozone crisis. Volgens de laatste ramingen van het Centraal Planbureau zal de Nederlandse economie in 2013 voor het tweede jaar op rij krimpen. Dat komt met name doordat de consumentenbestedingen zwaar onder druk staan als gevolg van de slechte huizenmarkt en de oplopende werkloosheid. 

 

Door de economische verslechtering zijn ook de verkopen van nieuwe auto’s in het slop geraakt. Bovendien kwamen afgelopen juli de fiscale voordeelregelingen voor zuinige auto’s te vervallen. Veel consumenten hebben voor 1 juli nog snel een nieuwe auto aangeschaft, waardoor de registraties de maanden daarna forse dalingen lieten zien.

 

Zuinig is in trek 

Vorig jaar waren met name zuinige auto’s in trek. De best verkochte modellen waren de Renault Mégane met een marktaandeel van 4,3 procent, gevolgd door de Volkswagen Polo met 3,7 procent en de Peugeot 107 met 3,1 procent. 

 

Bij de merken was Volkswagen met een marktaandeel van 12,0 procent onbetwist de nummer een. Renault, de nummer twee, moest genoegen nemen met een marktaandeel van 8,7 procent. 

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.