Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX begint 2013 met stevige koerswinst

AEX begint 2013 met stevige koerswinst
2 jan 2013 om 18:03

De Amsterdamse beurs is woensdag goed aan het nieuwe jaar begonnen nadat er in Amerika een akkoord werd bereikt over het ontlopen van fiscal cliff.

 

De AEX won op de eerste handelsdag van 2013 maar liefst 2,2 procent op 350,21 punten en sloot daarmee bijna op de hoogste stand van de dag. De laatste keer dat er (intradag) boven de 350 punten werd genoteerd, was in mei 2011.

 

Of de opluchtingsrally ook duurzaam is, valt volgens Corné van Zeijl, portefeuillemanagers van SNS Nederlands Aandelenfonds, te betwijfelen. “Vaak zie je dat het bezit van de zaak het einde van het vermaak is,” aldus Van Zeijl.

 

Ook Andre van Eerden van Aberfeld Asset Management zet zijn vraagtekens bij de houdbaarheid van de rally op korte termijn. "Er moet een correctie komen", maar daarna is er volgens de vermogensbeheerder ruimte omhoog.

 

Zowel het Huis als de Senaat stemden met een ruime meerderheid voor het terugdraaien van een groot deel van de 600 miljard dollar aan bezuinigingen. Zo wordt de duur van de werkloosheidsuitkeringen nog eens met een jaar verlengd. Een aantal bezuinigingen, zoals het aflopen van de tijdelijke verlaging van de loonbelasting en een verhoging van de vermogenswinst- en inkomstenbelasting voor de hoogste inkomens, zal wel gewoon plaatsvinden.

 

Washington heeft met het akkoord vooral tijdelijk respijt gekocht. De automatische verlaging van overheidsuitgaven van meer dan 100 miljard dollar zijn voor slechts twee maanden uitgesteld. Daarnaast is er nog steeds geen oplossing voor het inmiddels bereikte schuldenplafond en het aanpakken van het gat op de Amerikaanse begroting.

 

Stijgers en dalers

In de AEX sloten alle fondsen hoger met uitzondering van TNT Express, dat 0,9 procent aan beurswaarde inleverde. Volgens Van Eerden is de koersdaling geen fundamenteel verhaal en is het simpelweg wachten of de overname door UPS wordt goedgekeurd voordat de koers definitief richting kiest.

 

De grootste stijgers in de AEX waren het cyclische ArcelorMittal met 4,5 procent en ook ASML sloot 4,5 procent hoger. Staalreus ArcelorMittal meldde voorbeurs de verkoop van een belang in Canadese mijnbouwactiviteiten tegen een bedrag van 1,1 miljard dollar.

 

In de AMX (+2,4%) ook louter stijgers, met uitzondering van SNS Reaal, dat 2,3 procent inleverde. De berichtgeving omtrent het fonds is hier volgens Van Eerden debet aan. "Zonder staatssteun kan het [SNS Reaal] niet overleven", aldus de vermogensbeheerder. De recente koersstijging van het fonds bevreemde Van Eerden dan ook.

 

De grootste stijgers in de midkap waren Imtech en BAM met respectievelijk 6,8 en 4,7 procent.

 

Tussenstand Wall Street

Kort na het sluiten van de Europese aandelenbeurzen noteerde de Dow Jones Index 1,7 procent hoger op 13.330,50 punten. De breder samengestelde S&P500 Index won 1,8 procent op 1.451,10 punten en techbeurs Nasdaq dikte zelfs 2,3 procent aan op 3.087,30 punten.

 

Macrocijfers wezen vandaag op een onverwachte daling van de bouwuitgaven, maar daar stond een sterker dan verwachte stijging van de ISM inkoopmanagersindex voor de industrie tegenover. Volgens Van Eerden was er echter weinig aandacht voor deze cijfers en was het fiscal cliff dat het marktsentiment bepaalde.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.